Àrea Professional

Àrea Professional

Biblioteca

Aquestes són algunes lectures recomanades sobre la pèrdua i el dol. La majoria dels llibres els trobareu a les biblioteques especialitzades que tenim en els nostres Espais de Suport.

Cuidar siempre es posible - Julio Gómez

Quan els metges no curen, sempre poden cuidar. Rebre cures pal·liatives és un dret. Quan els metges ja no poden curar i s’ha d’acceptar el que és inevitable, el final de la vida, encara hi ha molt per fer: cuidar i ajudar a viure amb dignitat fins a l’últim minut. L’autor d’aquest llibre, que sap el que és ser pare, sap el que significa perdre un fill, sap el que és ser metge, sap el que és estar malalt, comparteix amb els professionals de la medicina i els cuidadors com passar aquesta etapa de la vida amb serenitat, esperança, agraïment i confortabilitat, de manera que sigui menys dolorosa i el més digna possible.

Ebrio de enfermedad - Anatole Broyard

El llibre recull els escrits que Anatole Broyard, crític i director del New York Times Book Review, va escriure, durant 14 mesos, a partir del moment en què li van diagnosticar càncer de pròstata fins a pocs dies abans de la seva mort. Es tracta d’una lúcida reflexió, no exempta d’humor i descaradura, sobre el fet d’estar malalt. Entre els textos es recull Lo que dijo la cistoscopia (del qual Philip Roth va dir en una carta: “...No surt a compte ni tan sols per escriure un relat tan esplèndid com Lo que dijo la cistoscopia, no almenys mentre Aristófanes no sigui Déu”). Oliver Sacks és l’autor del pròleg del llibre, i el va qualificar d’“extraordinari”.

PARA SIEMPRE - CAMINO GARCÍA

La mort és un fet natural, tan inherent a la vida com altres esdeveniments dels quals es parla amb naturalitat als nens. No obstant, existeix una tendència per part dels adults a ocultar-los o a disfressar la mort, probablement guiats per la idea que se’ls ha de protegir de successos negatius, malgrat que cada vegada són més els psicòlegs crítics amb aquesta manera de procedir. És necessari parlar amb els nens de la mort perquè en algun moment se la trobaran. Aquest llibre parla i explica, de manera natural, que existeix un cicle que segueixen tots els éssers vius. Una veritat que no s’ha d’ocultar als més petits.

La mirada del suïcida - Juan Carlos Pérez Jiménez

Aquesta reflexió profunda i rigorosa incorpora les dimensions política i històrica de l’enigma del suïcidi fins a arribar al dia d’avui. Actualment, un milió de persones es lleven la vida cada any en una societat que prefereix ocultar allò que no entén, emparada en la seva antiga concepció com a delicte o pecat, que ha estigmatitzat, al llarg dels segles, aquesta manifestació extrema del patiment humà. La mirada del suïcida és un llibre necessari, que afronta les repercussions de la mort voluntària amb valentia i claredat, amb la sensibilitat de qui ha conegut el dolor i la incomprensió associades al suïcidi de l’experiència pròpia.

L'home en busca de sentit - VICTOR E. FRANKL

En aquesta obra, Viktor E. Frankl explica l’experiència que el va portar al descobriment de la logoteràpia. Presoner, durant molt temps, als terribles camps de concentració, ell mateix va sentir en el seu propi ésser el que significava una existència despullada. El psiquiatre que personalment s’ha hagut d’enfrontar a aquests rigors mereix que se l’escolti, ja que ningú com ell per jutjar la nostra condició humana sàviament i compassivament. Les paraules del doctor Frankl tenen un tremp sorprenentment esperançador sobre la capacitat humana de transcendir les seves dificultats i descobrir la veritat convenient i orientadora.

Així és la vida - Ana Luisa Ramírez

Aquest llibre ens mostra la vida tal com és: en ocasions plena d’alegria i esperança, i en altres, plena de tristeses i preocupacions. És una forma d’ensenyar al nen (i a l’adult) que la frustració és un fet natural que s’ha d’acceptar i amb la qual es pot aprendre a conviure. Explica, també, que no tot el que volem es pot aconseguir i que la vida, cada dia, ens dóna molts regals que s’han de saber valorar, que tota la vida està plena de bons i mals moments i que s’ha de tenir una actitud positiva davant del que ens succeeix, ja que, inevitablement, tot pot passar i depenent de com ho assumim, tindrem un aprenentatge o un altre.

Morir quan la vida comença - Silvia López y Mª Teresa Pi-Sunyer

Aquest és un llibre pensat per acompanyar els pares que viuen la difícil situació de perdre els seus fills durant el procés de l’embaràs o bé en els seus primers dies de vida. Descriu les característiques especials d’aquest dol, les vivències i situacions emocionals per les quals passen els pares orfes dels seus fills. La seva finalitat és millorar l’acompanyament sanitari, psicològic i familiar que mares i pares necessiten per sentir-se reconeguts com a tals i aconseguir que el seu fill no sigui oblidat, se l’acomiadi i se’l recordi com li correspon. Enriqueixen aquesta lectura els testimonis de pares que han participat en els grups de suport.

Diari d'un cuidador - Pablo Barredo

"No, no sóc cap heroi". Així es defineix Pablo Barredo quan explica la seva experiència, que el va portar a deixar la feina en el món de la comunicació audiovisual per dedicar-se de ple a la seva mare, diagnosticada d'Alzheimer. "Jo tenia 33 anys, era l'any 2008, la meva mare va enviduar ... però, la veritat, em considero una persona molt normal". "En morir ella, em vaig convertir en cuidador de cuidadors"; i al seu bloc, amb més de 70.000 seguidors, explica la seva realitat. En aquest llibre també la plasma per als lectors, als quals no només aconsella, també els acosta al seu univers personal. Una obra útil, entre manual i testimoni. 

La vida era això - Carmen Amoraga

Perquè aprendre a perdre és aprendre a viure. La mort fulminant del seu marit deixa a Giuliana devastada i sola amb dues filles petites. Superar un dia rere l'altre posa a prova la seva resistència i imaginació. La companyia, el suport, l'ajuda dels altres i les noves relacions en les xarxes socials condueixen a Giuliana a enfrontar-se al dolor de la pèrdua i tornar a començar. A través de records, escenes quotidianes, amb vitalitat i sense dramatisme, Amoraga construeix una novel·la íntima i universal sobre l'amor, la pèrdua i les segones oportunitats. Una història en la qual constatar el valor del viscut i el que queda per viure.