Àrea Professional

L'atenció clínica dels ancians precisa ser 'rejovenida'

Apliquem la metàfora del canvi climàtic en l'àmbit sanitari i també es produirà en un futur no molt llunyà un canvi en el model d'atenció clínica davant l'imminent envelliment de la població. Dues dades: el 2000 hi havia a Espanya 2.500 persones més grans de cent anys. En 2016 la xifra ha augmentat a 16.500 persones.

A més, s'ha passat dels quatre milions de persones majors de 65 anys el 1981 als vuit milions set-cents mil al gener de 2016; això és, un 18,7 per cent de la població, que ronda els 40 milions d'habitants. D'aquí que l'atenció sanitària dels ancians requereixi d'una especial sensibilitat per part dels professionals que s'enfronta a consultes més llargues davant pacients que poden tenir una capacitat limitada. És aquí on l'ètica de la Gerontologia se situa en la primera línia de la Bioètica i la qüestió adquireix una especial magnitud.

Davant d'una situació que avança a marxes forçades són diversos els interrogants que es plantegen: quins són els reptes ètics que planteja l'envelliment de la població? S'ha de donar prioritat a l'assistència dels més joves? L'edat pot ser un element decisori? Es discrimina per ser gran? Les respostes, a priori, no estaran exemptes de polèmica davant un món cada vegada més material.

Per llegir l'article complet publicat a Diario Médico heu d'accedir al seu web i completar un registre gratuïthttp://www.diariomedico.com/2016/11/14/area-profesional/normativa/la-atencion-clinica-al-anciano-precisa-ser-rejuvenecida