Actualitat

Univers Mémora: Espiritualitat i atenció plurirreligiosa

20/12/2016

Leonard Cohen moria el 7 de novembre passat setmanes després d’estrenar el seu últim disc You Want It Darker. En el single homònim, el cantautor pronunciava “Hineni, hineni” dirigint-se a Déu. El significat d’aquesta expressió hebrea significa “Aquí estic” des d’un sentit espiritual. Cohen ja havia dit en les últimes entrevistes que estava preparat per morir, i així ho va fer: va marxar en pau. Però abans, va decidir versificar el seu sentiment de tranquil·litat respecte a la mort, tornant als seus orígens jueus. D’aquesta manera, l’espiritualitat no va faltar al final de vida del cantant. 

L’atenció espiritual i plurireligiosa al final de vida és el tema central d’aquest monogràfic i Francesc Torradeflot, director de l’Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós, parla de la importància de cobrir aquestes necessitats per poder marxar en pau. A més a més, l’Univers Mémora compta amb una entrevista a Pedro Grau, supervisor de la Unitat de Cures Pal·liatives de l’Hospital Pare Jofre de València, que explica la importància de les infermeres; també inclou uns consells per combatre els excessos nadalencs; s’aborda la soledat de les persones grans amb el taller d’Amics de la Gent Gran; i tres familiars parlen de l’experiència de planificar el funeral amb Electium.

Un número més de pedagogia al voltant de la mort perquè, arribat el moment, puguem imitar Cohen i acabar la cançó de la nostra vida amb un adéu tranquil.