Notícies

Univers Mémora: Cures pal·liatives

22/06/2016

Les societats avancen sense parar, mentre que l’ésser humà segueix ancorat en la vetusta recerca de les respostes que, per fi, donin sentit a la seva existència. William Shakespeare, a Hamlet, va escriure allò d’“el dubte perpetu”; José Agustín Goytisolo, a Palabras para Julia, ho va nomenar “un aullido interminable”. Una nebulosa que no desapareix fins que es pren la consciència de la fi; és en els últims moments quan tot sembla agafar sentit, la persona s’aferra als seus records: a aquella noguera de la infància, o a aquelles persones que estima, i des de l’amor aconsegueix trobar la llum que per fi acaba amb la foscor.

Una “Llum Profunda”, que precisament, dóna nom a l’exposició d’Artteràpia ubicada al Recinte Modernista de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona, en la qual es veuen obres d’art de pacients en fase de cures pal·liatives, dels familiars en dol i artistes que s’han inspirat en els seus treballs. En aquest monogràfic, entrevistem la comissària de l’exposició i alguns familiars.

En el tema central, Xavier Gómez-Batiste, referent en pal·liatius a l’OMS, explica els reptes de la disciplina al segle XXI. El tabú de la mort no ha d’impedir el bon morir, i per aconseguir- ho cal una vida plena. En aquest sentit, des de Serveis Integrals per a l’Envelliment Actiu (SIENA) expliquen la seva voluntat pedagògica amb tallers de sexualitat per a gent gran. Perquè el bon morir requereix de tots. El final és dolorós, però alhora, és necessari per donar valor a l’existència. Perquè sense mort no hi ha vida.


Llegir el monogràfic complet de Univers Mémora: Cures pal·liatives a l'arxiu adjunt.