Nou servei funerari i acompanyament per a la pèrdua perinatal

duelo perinatal
Acompanyament per a la pèrdua perinatal
desembre 14, 2021
6 min
El servei inclou acompanyament a la fase del dol perinatal i suport psicològic, a través d'una línia telefònica disponible les 24 hores i consultes presencials.

El servei inclou acompanyament a la fase del dol perinatal i suport psicològic, a través d'una línia telefònica disponible les 24 hores i consultes presencials.

Quan es produeix una mort perinatal, un remolí d'emocions passa per la vida dels que esperaven amb ànsies aquest nadó, deixant enrere projectes i expectatives.

Sentiments de tristesa, ansietat, insensibilitat, culpa, desgana, irritabilitat, depressió són alguns dels símptomes que els pares afectats per aquesta pèrdua desenvolupen. És per això que són necessaris serveis de suport per superar el dol i aquí és on Mémora vol ajudar cada pare i mare afectada per aquesta gran pèrdua.

 

Servei funerari i d'acompanyament al dol

Cada any moren 2.500 nadons a Espanya , cosa que es tradueix en una mitjana de més de sis al dia, unes xifres que només tenen en compte les pèrdues a partir de la setmana 22 de gestació. 

 

Oficialment, les que es produeixen abans no es consideren pèrdues perinatals sinó mort fetal o pèrdua gestacional, no queden registrades, per la qual cosa són més invisibles, malgrat ser més nombroses.

 

En aquest context, i amb el propòsit de reconèixer aquest dol, hem impulsat el nou servei funerari i d'acompanyament a la pèrdua perinatal, disponible per a les famílies independentment de l'edat de gestació del nadó.

 

Mémora ofereix als progenitors organitzar una cerimònia de comiat especialment dissenyada per a la mort perinatal i pèrdues gestacionals en la intimitat familiar i amb la col·laboració de la Fundació Salut i Persona un servei d'acompanyament per superar el dol. L'acompanyament en aquests moments difícils, és un dels pilars més importants i necessaris a la pèrdua perinatal i neonatal, tal com explica Josep París, Director de Desenvolupament del Grup Mémora;

“El dol perinatal provoca en primera instància un estat de xoc als progenitors perquè implica la pèrdua de tot un imaginari i, sovint, se'ls anima a mirar cap al futur sense deixar espai a l'assimilació. Per a nosaltres és fonamental visibilitzar aquest dolor i, per això, creem aquest servei. Volem acompanyar els pares, mares i familiars donant-los l'opció de viure el procés de forma conscient, humanitzant el dolor i recolzant-lo”

Suport psicològic i objectes funeraris adaptats

El servei d'acompanyament per a la pèrdua perinatal per poder acompanyar les famílies en aquest procés de dol inclou assistència telefònica 24 hores d'un grup de psicòlegs especialitzats, així com atenció psicològica presencial per a les famílies que hagin requerit el servei funerari.

 

També existeix el “Tu Suport En Red”, una comunitat web amb recursos de suport durant el dol amb una guia clínica d'abordatge del dol perinatal, documents, articles especialitzats i recomanacions d'experts per aprendre a gestionar el procés i les seves emocions. En aquesta mateixa línia a través de la Fundació Mémora hem dut a terme els “Espais de Paraula”, un programa de psicologia clínica i acompanyament emocional on pares i mares podran trobar i intercanviar experiències per afrontar millor el patiment viscut per la pèrdua d'un fill nounat. Un espai també pensat per oferir suport de salut mental als mateixos professionals de la salut que acompanyen les famílies en el procés de dol.

 

A més, amb la voluntat d'adaptar el servei a la pèrdua perinatal, la companyia ha redissenyat les urnes i també ofereix fèretres en noves mesures reduïdes -60cm i 30cm- per adaptar-se millor a les necessitats de cada pèrdua. Així mateix, ha incorporat la possibilitat de crear joies de record amb l'empremta de la mà o del peu, i ofereix a les famílies l'oportunitat de deixar per escrit un darrer missatge en el moment del comiat, mitjançant el servei “Moments Compartits”.

In Arboriam Perinatal, un espai per al dol perinatal

A més de l'ajuda psicològica i emocional, hem creat un espai específic per a la pèrdua i el dol perinatal, el projecte In Arboriam de Mémora. Una iniciativa que ofereix a les famílies la possibilitat de plantar un arbre en memòria del fill.

 

ARTICLES RELACIONATS
També et pot interessar
apoyo al duelo
abril 23, 2024
6 min
Amb motiu del Diada de Sant Jordi i el Dia del Llibre volem compartir una sèrie de lectures recom...
entrevista
març 18, 2024
6 min
Laura Morro, treballadora social sanitària i Cap de la Unitat de Treball Social del PSMAR. El tre...
entrevista
maig 25, 2023
6 min
Què passa des d'una defunció en un hospital, una residència, un domicili o en la via pública fins...