Àrea Professional

Portada

 • El Col·legi de Metges de Barcelona i la Fundació Mémora impulsen un curs sobre Certificats Mèdics de Defunci

  19/09/2018
  • El curs anirà destinat a professionals mèdics del sector sanitari, sociosanitari i social i es realitzarà en el marc del conveni de col·laboració que les dues entitats han firmat aquest matí.
  • A través d’aquest acord la Fundació Mémora i el Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB) realitzaran projectes de formació i potenciació de l’acompanyament del procés final de vida i assistència al dol, pels professionals mèdics
  • La realització d'aquesta formació continuada tindrà l'aval de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) a través de la Càtedra de Responsabilitat Professional de Medicina Legal, posada en marxa des d’aquest juny entre el CoMB i la universitat.

   

   

  El Col·legi de Metges de Barcelona (COMB) i la Fundació Mémora han firmat un conveni de col·laboració que permetrà realitzar projectes de formació i potenciació de l’acompanyament del procés final de vida i assistència al dol tant de professionals mèdics com dels pacients i familiars.

  Dins d’aquest conveni s’impulsarà el “Curs sobre Certificats Mèdics de Defunció” destinat a professionals mèdics del sector sanitari, sociosanitari i social, en què es posaran a disposició dels professionals tots els coneixements i recursos necessaris sobre com realitzar un Certificat Mèdic de Defunció, així com informar dels aspectes més pràctics que poden succeir-se diàriament en el sector funerari. El curs també tractarà aspectes més humans, com és la interacció dels professionals amb els familiars que reben aquests tipus de certificats i la recança que aquest fet els genera.

  Així mateix, a través d’aquest acord, ambdues entitats pretenen iniciar un procés de reflexió conjunta a l’hora d’identificar millores en el format dels Certificats Mèdics de Defunció per tramitar-los fent servir les noves tecnologies.

  La formació del curs serà impartida pel CoMB i estarà acreditada d’acord amb els criteris fixats per la Generalitat de Catalunya. La realització d’aquesta formació continuada comptarà amb l’aval de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) a través de la Càtedra de Responsabilitat Professional de Medicina Legal, posada en marxa des d’aquest juny entre el CoMB i la universitat. Es tracta d’una formació vàlida per tot el país que s’haurà d’acreditar a través dels organismes o entitats pròpies de cada comunitat autònoma en cas que ho expressi la institució que imparteix el curs.

  El president del CoMB, Jaume Padrós, recorda que, “el metge és l’únic professional que pot emetre un certificat de defunció i té un paper clau a l’hora de seguir tot el procés amb rigor i agilitat. El certificat és un document d’enorme rellevància i, des del CoMB, sabem com n’és d’important que el professional disposi d’eines que li facilitin una tasca que es du a terme en moments de gran intensitat emocional per part dels familiars”.

  Per la seva banda Santiago de Torres, president de la Fundació Mémora, explica que, “el silenci social que acompanya la mort fa que molts professionals demandin formació, recolzament i eines per afrontar aspectes relacionats amb ella. Aquest acord és fruit del compromís de la Fundació Mémora per oferir un servei continuo-assistencial en l’àmbit sanitari, no només a la societat sinó també al professional sanitari”.

  El conveni s’emmarca dins de l’activitat de Responsabilitat Social de Mémora a través de la seva fundació, que s’encarrega de dur a terme actuacions concretes de caràcter divulgatiu, formatiu, d’investigació i/o de suport al procés final de la vida.