Àrea Professional

Professionals de la salut veuen la formació com "l'assignatura pendent" per planificar decisions anticipades

Prop de 200 professionals sanitaris de tota la província de Tarragona es van reunir ahir en una jornada organitzada per Mémora, de la mà de la seva Fundació, l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus i la Càtedra de Cures Pal·liatives de la Universitat de Vic, sobre la “Planificació de decisions anticipades (PDA): experiències d’implementació”.

Xavier Poch, Director Territorial de Mémora, va ser l’encarregat d’inaugurar la jornada i donar pas a la primera conferència que va arrencar amb Cristina Lasmarías, infermera i directora adjunta de la Càtedra, sobre “Què aporta la PDA a pacients, famílies, professionals i equips?”. Va parlar en profunditat de com impacta la PDA i quins són els elements clau per al seu èxit: suport institucional, el concepte, la formació i la implicació de la ciutadania. La formació va ser un pilar cabdal i va sorgir la figura del 'facilitador', és a dir, un professional – infermer, treballador social, psicòleg o altres – amb habilitats comunicatives efectives i afectives i partidari del diàleg amb el pacient i el canvi cultural cap a una presa de decisions compartides.

La sessió va seguir amb la intervenció de Joan Berenguer, Director Corporatiu de Captació i Prescripció Mémora i Director General de la Fundació Mémora, per donar a conèixer els projectes que du a terme Mémora en l'àmbit de la salut. Des d'una infermera gestora en procés final de vida, fins l’ 'Espai de paraula' sobre el dol perinatal dirigit a pares i professionals, passant pel projecte d'artteràpia, musicoteràpia, investigació en mort sobtada en esportistes i un llarg etcètera. Berenguer va aprofitar la intervenció per presentar la recentment creada Fundació Mémora, que preveu agrupar totes les accions de responsabilitat social que desenvolupa la companyia de serveis funeraris.

La tercera part de la jornada va consistir en una taula rodona que va recollir diferents experiències d'èxit de PDA i va estar formada per Virginia Carrero, professora titular de Psicologia Social de la Universitat  Jaume I de Castelló de la Plana; German Diestre, metge i responsable assistencial de la Unitat de Psicogeriatria de Albada Centre Socio-Sanitari -Parc Taulí a l’Hospital Universitari de Sabadell; i Esther Roquer, metgessa de geriatria de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus que va presentar el projecte de demència de la unitat bàsica del Cap de Riudoms.

Es va obrir un extens i les conclusions van ser clares: la PDA interessa, falta molta formació i manca una reflexió per part dels propis professionals: com demanar als pacients que es facin aquests tipus de preguntes sobre el final de vida si ni tan sols els professionals se les han fet a ells mateixos? Un cop més, el tabú a la mort.

La cloenda va anar a càrrec del Dr. Oscar Ros Director, Gerent de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, qui va agrair a l’equip del Dr. Gabriel De Febrer i a la Fundació Mémora la tasca feta per portar aquesta Jornada als professionals.