Actualidad

La importància del l’abordatge multidisciplinari en el dol perinatal

23/10/2019

El dol perinatal és aquell que es deriva de la pèrdua d’un fill mitjançant l’embaràs o durant els primers 28 dies de vida. Cada any moren 2.500 nadons a Espanya, el que representa 6 morts cada dia.

Amb motiu del Dia Internacional del Dol Perinatal, el passat 15 d’octubre, professionals de la salut han reafirmat la necessitat de donar més visibilitat a aquest tipus de pèrdua, que la pateixen tant els pares i els familiars que perden un fill com els professionals que se’n cuiden.

Davant d’aquesta realitat es fan necessaris projectes com els Espais de Paraula, impulsats per SFB-Mémora, que es duen a terme a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron de Barcelona. Tal i com explica la Lola Cabrera, psicòloga especialitzada en dol perinatal en aquest hospital, “el dol és un sentiment molt personal i totalment individualitzat, i més concretament, la mort perinatal és una pèrdua silenciada, no reconeguda socialment. Davant dels sentiments d’incomprensió i aïllament que poden aflorar en aquestes situacions, el treball del professional sanitari consisteix en ajudar a les famílies en acceptar, en primer lloc, la realitat”. 

Enguany els Espais de Paraula han volgut donar un pas més en la gestió del dol perinatal i han creat “la capsa dels records”, una iniciativa que té com objectiu validar la identitat dels nadons i establir un contacte simbòlic amb ells. “Els professionals recomanem guardar una petita capsa amb records dels nadons per a que els pares puguin endur-se a casa i treballar el seu dol. I és que aquest tipus de dol és, sovint, complicat i poc reconegut, per això aquesta atenció és tan important i està tan valorada tant per les famílies com pels professionals sanitaris”, concreta l’experta. “A vegades, i a causa de l’alt impacte emocional del moment, pot passar que les famílies no vulguin continuar aquest tipus d’activitats. En aquests casos, l’hospital guarda el material durant uns dies per si la família finalment canvis d’opinió i decideix unir-se a la iniciativa”, matisa. I és que l’evidència científica demostra que la creació de records té un efecte terapèutic i s’associa generalment, juntament amb l’acompanyament dels professionals, a menors símptomes posttraumàtiques.  

Més enllà d’aquestes activitats, Mémora també organitza periòdicament tallers sobre dol perinatal. Concretament, l’Espai de Suport de Mémora de Girona acull aquests mesos el segon cicle “Et miro, et recordo, t’estimo”, un conjunt d’activitats vivencials i creatives per a persones en procés de gestió del dol, amb l’objectiu d’ajudar-los a viure aquesta etapa amb la major naturalitat possible, tant en l’àmbit professional com en el personal. Recentment, la companyia de serveis funeraris també ha organitzat, a la mateixa localitat, el primer memorial en record dels nadons que han perdut la vida per rendir-los homenatge.