Àrea Professional

Monogràfic Mémora i Diario Médico: El dol per la mort de pacients

El dol no és exclusiu de familiars i amics; també el pateixen els professionals, un fet analitzat durant el 2015 per Mémora i 'Diario Médico' en la seva sèrie de debats conjunts al voltant de l'atenció al final de la vida.

En aquest monogràfic especial entrevistem a Francesc Torralba, director de la Càtedra Ethos d'ètica aplicada de la Universitat Ramon Llull. La filosofia, la religió, les tradicions, la cultura, la política i les condicions socioeconòmiques influeixen en la manera en com el personal sanitari s'enfronta a la fase terminal i mort de pacients. Que ho facin millor requereix formació.

Fem un resum dels debats organitzats per Mémora i Diario Médico durant el 2015 que han mostrat el valor de la intel·ligència emocional, les voluntats anticipades, els serveis integrats i el suport de la família en l'atenció individualitzada al malalt en fase terminal.

També hem parlat amb diferents professionals sanitaris per saber com s'enfronten a la mort dels seus pacients i com repercuteix en les seves emocions. Són necessàries eines per afrontar el dol.

En aquest monogràfic hem conegut més a fons la tasca dels Espais de Suport, una iniciativa impulsada per Grup Mémora en què les clàssiques oficines d'atenció funerària evolucionen per convertir-se en un punt de trobada per a famílies i professionals sobre tot l’entorn relacionat amb el procés final de la vida. En aquests espais es pot trobar acompanyament al dol a través de grups de suport, assessorament sobre serveis i productes funeraris, tallers i xerrades setmanals, una biblioteca especialitzada i a més a més compta amb la presència d'una treballadora social.

I finalment, hem conversat amb clients d’Electium, un innovador servei funerari per deixar-ho tot solucionat en vida, que permet decidir com vol que sigui el seu comiat amb el compromís de complir la seva voluntat quan ja no hi sigui.

Pots consultar i descarregar el monogràfic especial 'El dol per la mort de pacients' a l'arxiu adjunt.

Fitxers adjunts: