Actualitat

S’inaugura el curs “Dol dels professionals” de Mémora Serveis Funeraris a Tarragona

09/11/2018

Aquesta tarda s’ha presentat el curs “Dol dels professionals”, organitzat per Mémora Serveis Funeraris, a través de la seva Fundació, dirigit als professionals de la salut de l’Hospital Joan XXIII i l’Hospital Sociosanitari Francolí (GiPSS) que conviuen amb la mort en la seva pràctica assistencial.

Es tracta d’una formació que es realitzarà de manera semipresencial fins a mitjans de desembre i que pretén analitzar els aspectes més afectius en la relació entre el professional i el pacient per oferir les estratègies necessàries que permetin gestionar les emocions i expressar les pors. Durant les sessions, tant les presencials com les online, es tractarà el vincle emocional, la relació assistencial, el dol professional i les dificultats existents en el dia a dia del professional de la salut, així com les estratègies individuals i grupals per afrontar aquestes situacions. La bona acollida que ha rebut el curs –s’hi han inscrit una trentena de professionals, entre infermers, auxiliars, treballadors socials i altres– ha fet que Mémora comenci a planificar-ne una segona edició.

Mémora, en l’aposta per la formació coordinada des de la seva Fundació, organitza diversos cursos en el Camp de Tarragona. Un altre exemple del seu compromís amb els professionals de la salut és la segona edició del curs “Elaboració de processos de dol i pèrdua”, posat en marxa des del passat mes d’octubre en el marc del conveni signat entre la Fundació Universitat Rovira i Virgili i la Fundació Mémora. L’aprenentatge es basa en introduir el dol i conèixer en profunditat conceptes com la “pèrdua”, el “dol” i la “mort”; la gestió emocional, l’acompanyament i els diferents rituals de comiat funeraris en les diferents creences i religions. Precisament aquest darrer mòdul del curs, es realitzarà el proper 15 de desembre en el Tanatori Mémora de Reus.

Joan Berenguer, director de la Fundació Mémora, explica que “aquests cursos responen a una necessitat social i de formació d’especialistes en aquest àmbit. Hi ha persones que superen les situacions de pèrdua com si no hagués passat res, mentre que d'altres se’ls fa molt difícil tirar endavant. En aquestes situacions, és convenient realitzar una formació en el dol amb garanties per part dels professionals de la salut, oferint als familiars les millors estratègies per assumir-ho de la millor manera possible”.