Actualidad

Mes d'octubre, mes de la Gent Gran

21/10/2019

Mémora s'ha sumat un any més a les activitats que s'han realitzat a L'Hospitalet de Llobregat, Nou Barris, Manresa i Santa Coloma de Gramenet durant la Setmana de la Gent Gran, amb l'objectiu d'empoderar aquesta part de la població i evidenciar el seu paper social fomentant programes dirigits a ells.

Del 27 de setembre al 4 d'octubre s'ha dut a terme un conjunt d'activitats gratuïtes, com ara xerrades de sensibilització, accions comunitàries, activitats culturals i tallers oberts a la ciutadania, i que han comptat amb la implicació i participació de persones de totes les edats.

Concretament, i tenint en compte l'èxit en anys anteriors, hem organitzat novament de manera conjunta amb la Fundació Amics de la Gent Gran, el taller "La Bufanda de La Iaia", a Nou Barris i posteriorment a L'Hospitalet. Es tracta d'una iniciativa creada com a espai de socialització i que ha comptat amb la participació de dones grans, usuàries de la Creu Roja i d'altres entitats del barri Blocs de la Florida (L'Hospitalet) i de Nou Barris. Un any mes, a L'Hospitalet, s'ha comptat amb la participació entusiasta del Servei de Rehabilitació Comunitària G.H. Benito Menni. Així mateix, i a través del llibre editat per Mémora "Acoloreix la teva memòria", aquestes persones han participat en un taller de pintura amb l'objectiu de potenciar la interacció i la creativitat.

Amb motiu del Dia Internacional de les Persones Grans, el passat 1 d'octubre, el barri del Gornal de L'Hospitalet ha acollit el taller de risoteràpia "Envellir amb humor", organitzat de la mà del CAP Gornal i que va ser dinamitzat per la risoterapeuta Inés Simarro. L'activitat ha comptat amb la participació de 40 persones d'aquest barri i de Santa Eulalia.

Així mateix, s'han organitzat tres xerrades per conscienciar sobre el paper social de la gent gran a la societat. A Nou Barris, la xerrada "La vellesa amb boniques paraules", a càrrec de la treballadora social Debora Julián i la pedagoga Raquel Naval.  A través de la conteteràpia s'ha potenciat el valor de la vellesa i la importància de viure aquesta etapa amb plenitud, evitant la mirada negativa que la societat ha fomentat en l'actualitat. A la segona xerrada, oferta a L'Hospitalet sota el títol "Envellim igual en totes les cultures?", l'antropòleg Heriberto Hernández va fer una comparativa entre les diferents maneres d'envellir en cultures precedents respecte a la societat actual. A l’Espai de Suport de Manresa  va tenir lloc la tercera xerrada "Envellir en positiu" amb Jose Luis Buenache, consultor i formador del tercer sector, el qual va enumerar 12 tips sobre l’envelliment actiu.

Les activitats emmarcades durant la Setmana de la Gent Gran han continuat a Santa Coloma amb una Jornada enfocada al maltractament de les persones grans per donar visibilitat a aquesta realitat. Després d'una primera part, a càrrec de Jordi Muñoz- president d'EIMA i membre de la Comissió de Drets de la Gent Gran de l'ICAB- en què s'han donat a conèixer les diferents formes de maltractament a la població més gran, s'han abordat cada una d'elles en un debat organitzat per grups. Com a conclusió de la Jornada, s'ha presentat una Guia de recursos per a les persones grans de Santa Coloma, amb la intenció de facilitar una eina d'informació i contacte. Per acabar, a la tarda, s'ha realitzat una activitat més lúdica per poder gaudir conjuntament d'un ball d'envelat.
Per completar el calendari de totes aquestes activitats, a la Biblioteca de Singuerlín, a Santa Coloma, s'ha presentat l'exposició fotogràfica "Gent gran: Font de saviesa", per donar visibilitat a la bellesa de la vellesa. Es tracta d'un treball de Marina Duran, psicòloga de la Residencia Feixa Llarga de L'Hospitalet, que a través de la seva experiència laboral i la seva afició a la fotografia, ha volgut dignificar la realitat en la qual es troba la gent gran.