Actualitat

"Hem d'acceptar que morirem i ens hem de preparar per marxar en pau"

18/02/2018

Joan Berenguer és el director de la Fundació Mémora impulsada l’any passat i que pretén ser un referent en tot el que gira en torn el concepte procés final de vida. L’objectiu principal de Mémora és donar suport als familiars i els professionals que viuen en primera instància la pèrdua d’una familiar. Ajudar a fer front a la mort, abans, durant i després que aquesta arribi. Per això, és clau començar a mentalitzar-se que la mort forma part de les nostres vides. Hem d’eliminar el tabú que l’acompanya.

Per què una funerària crea una fundació?
Vam prendre la decisió de què no volíem ser només una simple funerària, volem donar suport i acompanyar a les famílies que estan vivint una situació de final de vida. Volem atendre abans que arribi la mort i volem donar suport després per abordar millor el dol. A més, també estem treballant per donar suport als professionals que estan al costat de les persones que es troben en situació de final de vida i les seves famílies. Amb tot aquest plantejament, vam anar impulsant projectes i col·laboracions vinculats amb les cures pal·liatives, l’envelliment saludable, suport al dol, etc.

I quines són les línies d’actuació?
Per ara, hem establert quatre àrees principals d’actuació: acció social, sensibilització, recerca i formació. Volem proporcionar ajuda a les persones, a les seves famílies, i als professionals que es troben davant d’un procés final de vida; conscienciar i sensibilitzar a la societat davant el fet de la mort com a part de la pròpia vida; desenvolupar línies de recerca per millorar la continuïtat de servei entre els sectors sanitaris i socials i el sector funerari i formar als professionals per tal que disposin de les eines necessàries.

Si vols llegir l'entrevista completa publicada al Diari de Tarragona, l'adjuntem en pdf.