Notícies

Grup Mémora planteja el repte de morir dignament a casa

03/07/2015

Grup Mémora, el primer grup a Espanya i Portugal de serveis funeraris, crematoris i gestió de cementiris, ha analitzat els avantatges del fet que els malalts puguin passar el procés final de la vida al seu domicili habitual a la conferència “Morir dignament a casa”. L’acte, al que han assistit més de 50 persones ha tingut lloc a Girona i ha estat impartida pel Dr. Josep Capdevila i Vila, metge especialista en Medicina Familiar i Comunitària. 

Durant la seva intervenció, el Dr. Capdevila ha presentat els reptes que suposa tant per al malalt com per a la seva família i el seu entorn social el fet de morir dignament a casa. Actualment, la mort d’un malalt té lloc majoritàriament a centres hospitalaris o centres sociosanitaris, un canvi de paradigma suposaria una adaptació de les persones properes a una nova realitat. També ha destacat els avantatges emocionals que aporta la mort digna a casa i ha remarcat que el domicili habitual és l’ambient on es recull el trajecte vital de la persona, simbolitzat en records i espais familiars compartits. Aquest fet podria ajudar la resta de la família a gestionar un millor procés de dol.

El Dr. Capdevila ha destacat que “cada vegada més, els metges estan més allunyats dels malalts” degut a l’avenç de les tècniques de diagnòstic mèdic i això comporta que més malalts decideixin passar el procés final de vida a casa seva. És una opció que comença a ser tinguda en consideració també entre els familiars d’aquests tipus de malalts. 

Grup Mémora organitza conferències dins del marc de les reunions del seu Consell Assessor, una entitat que ajuda a trencar el tabú que encara existeix al voltant de la mort i crear línies estratègiques que promoguin valor afegit en la relació de la companyia amb els seus prescriptors en l’àmbit de la sanitat, el sector sociosanitari, residencial i comunitari.