Actualitat

Els Espais de Suport de Mémora esdevenen un punt de trobada sobre dol per suïcidi

12/12/2018

Mémora Serveis Funeraris, a través de la seva Fundació,  ha signat un acord amb Després del Suïcidi – Associació de Supervivents (DSAS) amb l’objectiu que els diferents Espais de Suport que té la funerària arreu de Catalunya esdevinguin el punt de trobada dels supervivents per suïcidi: Nou Barris – Horta, L’Hospitalet, Manresa, Tarragona i Girona. Cecília Borràs, psicòloga i presidenta de DSAS, qui va perdre el seu fill i va crear posteriorment l’associació, ha realitzat la xerrada “Com afrontar el dol per suïcidi” i ha explicat com es pot abordar el suïcidi, una de les causes de mort més invisibles i amagades a la nostra societat.

En paraules de Cecília Borràs, “una persona que es planteja el suïcidi dona senyals i missatges que, en converses quotidianes, erròniament els hi restem importància. Les persones que prenen aquesta decisió ho fan després d'haver arribat a una situació límit i no trobar consol en el seu entorn. Per aquest motiu, cal fer pedagogia sobre el risc de suïcidi i acompanyar aquestes persones, apropant-se a elles i escoltant-les. El suïcidi es pot prevenir a través d’iniciatives i tallers que permetin obrir una via pedagògica sobre una problemàtica poc visible a nivell social”. Borràs assegura que “la millor prevenció per combatre el suïcidi és una eina senzilla a l’abast de tothom: la paraula”. Aquestes sessions han suposat una experiència molt positiva, “a l'estar obert a tot tipus de públics, realment t'adones dels prejudicis que hi ha al voltant del tema; però el taller serveix per trencar-los. Davant d’aquest fet es fa necessari fomentar iniciatives com aquestes arreu del país”, conclou.

Tots els Espais de Suport de Mémora esdevenen la seu de Després del Suïcidi – Associació de Supervivents a les ciutats corresponents i acolliran els grups de reflexió de forma periòdica on els participants comparteixen les seves experiències, i això fa visible als supervivents i intenta trencar amb el tabú de la mort per suïcidi.

Dades sobre la mort per suïcidi

Segons l’OMS, el suïcidi es considera un assumpte públic. Cada any se suïciden gairebé un milió de persones, el que suposa una mort cada 40 segons, i concretament, en determinats països és una de les tres primeres causes de mort entre les persones de 15 a 44 anys. En els darrers 45 anys el nombre de suïcidis ha augmentat mundialment en un 60% i encara que tradicionalment les majors taxes de suïcidi s'han registrat entre els homes d'edat avançada, les taxes entre els joves han incrementat fins a convertir-se en el grup de major risc en un terç dels països.