Àrea Professional

Portada

 • Un consell: s'ha de viure la bellesa de la vellesa

  Una nova persona gran està sorgint. Domina les xarxes socials, realitza activitat física i participa en el dia a dia de la societat. És autònoma, adora viatjar i és responsable de si mateixa i les seves decisions. L'augment en l'esperança de vida, el canvi de mentalitat i la millora de les condicions de vida estan generant una nova vellesa que busca el seu espai i que té molt a aportar. Un exemple perfecte d'aquest nou tipus de persona gran és en Joan Cals, usuari de Serveis Integrals per a l'Envelliment Actiu (Siena), una associació fundada per Sònia Díaz i José Luis Buenache. Parlem amb ells sobre envelliment actiu.

  -Com sorgeix Siena?
  -S. D .: Tres socis vam decidir fundar Serveis Integrals per a l'Envelliment Actiu (Siena), en part, gràcies a en Joan, qui ens va fer veure aquesta necessitat de fomentar l'autonomia entre la gent gran. A més, una de les primeres conclusions que vam obtenir va ser que no es parla de gent gran. És una generació que en els mitjans de comunicació està oculta. Pel que tenim tres línies de treball: realitzem projectes relacionats amb l'envelliment actiu, estudis, enquestes i plans d'acció; també, fem difusió per xarxes socials, el 2012, any internacional de la gent gran, la Generalitat i l'Imserso ens van donar un premi per la nostra estratègia a internet; i, finalment, vam realitzar formació a professionals que treballen amb gent gran en atenció centrada en la persona, ètica i bon tracte.

  -Com és el dia a dia d'una persona gran autònoma?
  -J. C .: El meu dia a dia és tranquil, perquè he anat deixant activitats. Però estic connectat amb l'actualitat, especialment amb tot el que envolta a la gent gran i fins i tot va formar part de diferents consells de gent gran. Als meus 83 anys, tampoc estic tan bé com es veu. Estic bé, però comencen a sorgir limitacions relacionades amb l'edat. Fa poc, fent tai-txi em vaig trencar el fèmur i estic segur que fa 10 anys no m'hagués passat. No obstant això, intento viure de forma autònoma.

  -Quina és la clau per a aquest envelliment actiu?
  -S. D .: En Joan té alguna cosa que comparteixen les persones autònomes: a més de cuidar-se físicament, treballa molt la part mental i espiritual. No deixa de seguir aprenent, treballant, llegint o assistint a reunions.
  -J. C .: Tot i que la genètica és important, sí que és veritat que no cal deixar d'estar al dia. M'agrada llegir, utilitzar l'ordinador o el smartphone i això em permet seguir a la roda.

  -Ha canviat la gent gran d'avui respecte a la de fa 20 anys?
  -J. C .: Recordo que en la generació dels meus pares, quan algú moria als 70 anys es considerava que moria per ser més gran. Avui, en morir als 80 anys, considerem marxa jove. Les formes de vida són molt diferents, no només per l'alimentació o les medicines, per tot. Fins i tot, la joventut és diferent avui. Per a mi és un canvi general més que generacional.
  -S. D .: El canvi més gran és en la gent gran més joves: dels 65 als 80 anys, tenen una vida molt més activa que els majors d'abans. Volen decidir el seu futur, no volen que ningú els digui el que han de fer, han adquirit una gran autonomia.

  -Què han après de la gent gran?
  -S. D .: Des de Siena vam estudiar a la gent gran. Encara hi ha l'estereotip de gent gran, però aquesta nova generació de gent gran està trencant tabús. Per exemple, hem fet estudis de sexualitat en els que ens han donat lliçons.
  -J. C .: Dius que aprens de la gent gran. Però molts aprenem de tu. Els programes de sexualitat han estat molt importants perquè molts hem descobert que hi ha una infinitat de formes d'estimar-que no impliquen l'acte. I aquest és un tema que acostuma a fer por parlar-ne. 

  -Quines pors tenen les persones grans?
  -J. C .: Visc sol, i quan arriba la nit, hi ha dies en què sento solitud. La por a la mort era més evident en la meva joventut. Però des que va morir la meva dona, i després d'experimentar el corresponent dol, ho trobo com un fet més natural.
  -S. D .: No obstant això, en l'última enquesta de planificació de vida que vam fer, vam comprovar que la por a la mort encara és vigent. És un tabú del qual no es parla i sobre el qual no es planifica. Igual que el pànic a la solitud que comenta en Joan, o la por al dolor.

  -Què aporta la gent gran?
  -J. B .: En aquesta societat en què vivim tan ràpid, que és tan volàtil, consumista, on l'aquí i ara és el més important, valors com l'esforç, el sacrifici o el respecte, semblen haver-se perdut. Ells ens aporten precisament això. I ho necessitem.
  -J. C .: També aportem memòria. Sóc un producte de la postguerra. I puc explicar coses d'aquella època. No és el mateix llegir-lo en un llibre a que t'ho expliquin en primera persona. Gràcies al nostre relat de la guerra civil es poden evitar errors del passat. La memòria és essencial.

  -Com afrontar la jubilació?
  -J. B .: La jubilació és un canvi de vida abismal. La nostra vida s'identifica amb la nostra professió. Pel que fa al retirar-nos és com si deixéssim d'existir. S'ha de planificar amb temps i veure-ho com un èxit. És una pena que es vegi com un fracàs per deixar d'aportar a la cadena productiva. La gent gran pot aportar molt des del voluntariat, la mentoria, amb la seva memòria, però també econòmicament. És un terç de vida que s'ha de planificar i viure bé.

  -Algun consell?
  -J. C .: L'únic consell que donaria ve d'una frase que un dia vaig trobar i m'encanta: "Viure la bellesa de la vellesa". La vellesa no és un defecte ni una malaltia. S'ha de viure en plenitud, amb ganes, conscients que tots sabem que arribarem. Cal viure aquesta etapa amb dignitat, alegria i normalitat. I el que no puguis fer, pren-lo amb paciència.
  -S. D .: Des de Siena creiem que la gent gran ha de reivindicar que es reconeguin els seus drets i la seva capacitat per decidir. Han de viure com a persones autònomes. Però per als joves també hi ha consells: apropeu-vos als vostres majors! Hi ha estereotips tant de la gent jove cap a la més gran, com de la major a la jove. Falta acostament. Des de l'associació hem organitzat trobades, i ha sorgit una gran química. Per a aquells que pensin que els hi “fotran el rotllo”, he de dir, que els joves també poden ficar el rotllo als altres.

  Fitxers adjunts: