Àrea Professional

Les meves raons per morir / Les meves raons per viure

03/03/2017

Un ja ha encarregat el fàrmac per suïcidar-se. L'altre confia en l'assaig clínic al qual es sotmetrà. Els dos pateixen ELA. José Antonio, 58 anys: "Vull morir perquè m'estic convertint en un vegetal ... Jo trio com viure i com morir" Javier, 44 anys: "Vull viure perquè tots els matins em llevo convençut que serà el dia en què trobin la cura ".

El primer a arribar és José Antonio Raval López. Ho fa puntual, 20 minuts abans de l'hora a la que havíem quedat. Baixa la rampa de l'estudi amb cara seriosa en cadira de rodes empès per la seva dona María José. Demana un cafè sol amb una palleta.

- Hola José Antonio, com estàs?
- En veritat no hauria d'estar en aquesta entrevista. Hauria d'haver marxat fa temps. 
Té 58 anys, és electricista, casat i amb dos fills, pateix ELA i lluita per morir. Dues hores i mitja després del primer xoc de mans, la seva frase de comiat és encara més demolidora. "No crec que ens tornem a veure. Calculo que en un mes ja hauré marxat. Abans que em falli la mà dreta prendré el fàrmac que em porti a una mort digna".

Deu minuts després de l'hora a la que li havíem citat, amb energia, un somriure i una mica nerviós, baixa la rampa caminant Javier Rojas Alonso. De la seva braç dret sense mobilitat es subjecta a la seva dona Esther.

- Hola Javier, com estàs?
- Bé, lluitant per viure, com sempre ...
Té 44 anys, és operari de grua, casat i amb dos fills, pateix d'ELA i no vol morir. Mentre les càmeres i la ploma es posen a punt, les dues parelles comencen a parlar de les coses que tenen en comú. L'Esclerosi Lateral Amiotròfica, les sessions de fisioteràpia cada setmana, els metges i infermeres de l'Hospital Carlos III que comparteixen ...

Llegir reportatge complet a El Mundo "Mis razones para morir / Mis razones para vivir", per Lucas de la Cal.