Àrea Professional

Impacte del sofriment i la mort en els professionals sanitaris. Cuidar-se per cuidar

30/11/2016

Els professionals de la salut estan a prop del sofriment i la mort en el dia a dia. Situació que els afecten personal i professionalment. El repte d'ajudar, cuidar i curar els altres, depèn de la capacitat de romandre emocionalment sans i motivats en situacions difícils i sovint frustrants. Davant d'aquesta realitat, sorgeix la necessitat d'abordar aquest tema i organitzar la Jornada "Impacte del sofriment i la mort en els professionals sanitaris. Cuidar-se per cuidar", celebrada el passat dilluns 28 de novembre a la sala d'actes de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona. les xifra d'assistents, 226 professionals, i les més de 100 inscripcions que es van haver de rebutjar per l'aforament limitat, demostra que aquest tema interessa i molt.

La jornada va donar resposta a aquesta necessitat cada vegada més emergent, que reclama espais de reflexió que permetin compartir experiències i coneixements. Així com dotar els professionals d'eines que els ajudin a millorar l'atenció a les persones que tenen cura i atenen, i al mateix temps gestionar les seves emocions.

Professionals de prestigi.

El Dr. Marcos Gómez, director de la Unitat de Medicina Pal·liativa Hospital Universitari de Gran Canària Dr. Negrín i expresident de la Societat de Cures Pal·liatives, va impartir la conferència inaugural "El final de la vida i el dol", presentada pel Dr. Antoni Pascual López, cap de servei de la Unitat de Cures Pal·liatives de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

A continuació, es va realitzar una taula rodona centrada en "Els costos personals de cuidar": Què els passa als professionals que estan a prop de la mort i del sofriment? Què els desgasta? Com es diu? Què passa quan estem a prop de les famílies que pateixen? Es va comptar amb el coneixement i l'experiència de psicòlogues especialitzades en acompanyament i dol com Cristina Llagostera, Pilar Arranz i Lola Cabrera, aquesta última col·laboradora en els Espais de Suport de Mémora a Barcelona. Ella va destacar que no només els professionals sanitaris es troben en aquest entorn, els professionals del sector funerari també conviuen dia a dia amb la mort i el sofriment.

La segona taula rodona, va donar resposta al "Autoconeixement i l'autocura" de la mà de professionals de renom en aquest àmbit com Nadia Collette, Andrés Martin i Maria Rufí. A continuació el periodista Carlos Garrido, va compartir l'experiència intel·lectual, emocional i espiritual que va suposar per a ell la mort de la seva filla de 20 anys a conseqüència d'un tumor cerebral. Simplement, excepcional. Pel contingut i per la forma en que va saber transmetre i contactar amb tots els presents.

Darrere d'una experiència d'aquest tipus i després de tot un matí d'aprenentatge, compartint experiències, reflexions i coneixement, els següents ponents no ho tenien fàcil. Josep París, director de desenvolupament corporatiu de Serveis Funeraris de Barcelona - Mémora, va saber transmetre perfectament "El compromís de Mémora amb els professionals", i va donar a conèixer l'essència d'una companyia de serveis funeraris que acompanya les persones, les famílies i els professionals en el procés final de la vida.

Opinions dels assistents:

  • "Ha Estat una de les jornades més ben organitzada, més emotiva i que més he après. Gràcies".
  • "T'escric per dir-te que hem quedat les tres molt impressionades per la qualitat de tots els ponents i el bé que ha anat tota la Jornada. Felicitats!"
  • "La veritat és que m'ha semblat de molta qualitat. He gaudit molt de la saviesa i la sensibilitat del Dr. Gómez i de la resta de ponents. El que Carlos Garrido ha compartit, la seva experiència personal m'ha deixat molt en què pensar i molts deures per fer. Feia temps que una jornada no em semblava tan completa ".
  • "Felicitacions com aquestes, a més d'una gran satisfacció són un riu de motivació i il·lusió per seguir treballant".