Àrea Professional

El suïcidi assistit. El cas de Betsy Davis

24/08/2016

Els amics i familiars més propers de Betsy Davis van rebre a principis de juliol un correu electrònic especial: era una invitació per passar un cap de setmana a la seva finca de Ojai, a Califòrnia, EUA. "Sou molt valents per acomiadar-me en el meu viatge", els deia abans de donar-los les gràcies per recórrer la "distància física i emocional" que els portaria a casa, en una vall envoltada de muntanyes. També els explicava que, a diferència d'altres festes a les que havien assistit, aquesta "requeria fortalesa emocional, estar centrat i obertura" de ment. No era una celebració qualsevol. Era la festa de comiat abans del seu suïcidi assistit.

Betsy Davis, artista de 41 anys, va escriure aquestes línies amb molta dificultat, teclejant lentament amb un dit a la seva tauleta des d'una cadira de rodes. En els últims tres anys, des que li van diagnosticar esclerosi lateral amiotròfica (ELA), la seva mobilitat havia quedat reduïda al mínim. Tot just podia parlar i l'iPad l'ajudava a comunicar-se. També el seu treball, perquè en aquest temps va produir una col·lecció de dibuixos amb l'ajuda d'un assistent.

Davis volia que la festa fos meravellosa: envoltada dels seus éssers més estimats, divertida, amb música, beguda, pel·lícules, rialles i records. Volia que els seus convidats tinguessin les seves coses per recordar-la. També desitjava adormir-se per sempre veient una última posta de sol davant de les muntanyes californianes. En això les seves tres cuidadores van col·laborar a consciència.

L'única regla vigent per al cap de setmana del 23 al 24 de juliol, va escriure al correu electrònic, és que "no podeu plorar davant meu". Va afegir amb certa sorna que hauria zones habilitades per a tal, si no, qualsevol cantonada es vàlida. "Aquests moments han de ser de llum i felicitat", els recordava, animant als membres del grup a conèixer-se entre ells perquè els faria molt bé; també a ella.

Des que, al juliol de 2013, li van diagnosticar ELA, Davis es va oposar a morir d'una insuficiència respiratòria o connectada a aparells. Aquest és el desenllaç per a la majoria dels malalts terminals que pateixen aquesta malaltia del sistema nerviós que debilita els músculs de manera progressiva i per a la qual no hi ha cura. "Va parlar d'això des dels primers estadis del seu diagnòstic. No volia que aquest fos el final de la vida, miserable i patint", explica a El Mundo Niels Alpert, que va viatjar a Ojai aquest cap de setmana per estar al costat de la seva amiga.

Seguir llegint l'article complet "La festa de comiat de Betsy Davis" a El Mundo.

El suïcidi assistit:

  • Què és?: El suïcidi assistit és aquell en el qual un individu voluntàriament acaba amb la seva vida. Altres persones li proporcionen els mitjans, inclòs l'assessorament sobre les dosis i la prescripció mèdica. Però és el subjecte el que realitza l'acció, a diferència de l'eutanàsia.
  • Legislació europea: No està permès a Espanya, però sí a Holanda, Suïssa, Luxemburg i Bèlgica.
  • Un altre cas. L'atleta belga Marieke Verboort, que pateix una malaltia degenerativa, ha anunciat que recorrerà a la mort assistida després de competir en els Jocs Paralímpics de Rio, que comencen el proper dia 7 de setembre.