Notícies

Univers Mémora: Voluntats Anticipades

28/12/2015

Sartre deia que “l’home neix lliure, responsable i sense excuses”. Morir de la mateixa manera és possible, només cal mantenir la responsabilitat i seguir evitant les excuses. La llibertat de què gaudim ens permet deixar clares les nostres voluntats anticipades abans de morir. No obstant, és comú que les persones, intentant evitar pensar en el final, posterguem les nostres decisions i la mort ens acabi agafant per sorpresa, encara que sigui l’única certesa que tinguem.

Aquesta evidència ens ha d’obligar a pensar en els nostres i en nosaltres mateixos ja que la dama de la dalla pot aparèixer en qualsevol moment. Ja ho sabem. De tot el procediment legal per fer un bon testament vital ens en parla el doctor Josep Arimany-Manso; seguint la mateixa línia, hem conversat amb Jordi Muñoz, que ens explica en què consisteix el seu taller Protecció legal per a la gent gran; també parlem sobre les demències i la importància de la presa de decisions prèvia pel risc de la gent gran a patir-ne alguna; i una gestora d’Electium i un matrimoni usuari del servei ens expliquen com planificar el funeral en vida.

El tabú que vivim a Espanya respecte a la mort fa que la intentem apartar de la nostra vida, però a les nostres mans queda ser coherents a com hem viscut la nostra vida i hem de decidir amb antelació com ha de ser el nostre final. Descobrirem la tranquil·litat de deixar-ho tot solucionat.

Llegeix i descarrega el cinquè monogràfic Univers Mémora titulat "Voluntats Anticipades".