Actualitat

Respectar la voluntat del pacient, decisió fonamental en el tractament de malalties greus

20/06/2018

Més de 220 professionals van assistir ahir a la II Jornada de Reflexió sobre les nostres pèrdues com a part de la vida, organitzada un any més i conjuntament per Mémora, Quirónsalud i Fundación Salud y Persona, i en què s’ha tractat i debatut com afrontar una malaltia, enguany des d’una vessant més psicoemocional. L’acte, que ha tingut lloc a l’Auditori de Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra, ha comptat amb la presència de professionals vinculats amb l’esfera de la salut, com infermeres, treballadors socials, metges, psicòlegs, fisioterapeutes, educadors, mestres i representants d’entitats de pacients.

La presentació i benvinguda ha anat a càrrec de Joan Berenguer, director de la Fundació Mémora i de Joan Piñol, director general de la Fundación Salud y Persona. Els dos professionals han explicat la tasca que desenvolupen dins de les fundacions respectives i han ressaltat la importància de l’acompanyament tant del pacient com dels seus familiars en tot moment, tant abans com després de qualsevol diagnòstic de malaltia greu o de pèrdua d’un ésser estimat. Així mateix, Berenguer ha explicat els inicis de la Fundació i les seves quatre línies d’activitat com són la  sensibilització, la formació, la investigació i l’acció social, totes elles dirigides tant a la societat com als professionals del món sociosanitari.

Seguidament el Dr. Marc Antoni Broggi, membre de la Reial Acadèmia de Medicina i President del Comitè de Bioètica de Catalunya ha explicat la pèrdua de la salut des de la vessant ètica. Considera que, “als professionals se’ns demana una personalització del tractament, però sempre hem de tenir en compte quina és la voluntat del malalt. Ell és qui decideix la direcció del seu camí, i tant els professionals com els seus familiars l’hem d’acompanyar, hem d’entendre el seu missatge i hem de defensar el seu món”. Tanmateix, pel que fa al dret d’accés a la informació per part del malalt, el doctor considera fonamental donar-li les dades necessàries perquè el pacient “pugui gestionar la seva angoixa, preveure l’evolució, expressar preferències, nombrar un representant, acceptar o no certes actuacions, contactar associacions i apropiar-se de la realitat amb dignitat. Hem de ser més honestos en el moment de donar informació, no es poden induir esperances sobre el que no passarà. A la vegada, però, hem de ser prudents en el moment d’informar al pacient, hem d’evitar donar il·lusions per no acabar amb desil·lusions”, matisa. En aquesta línia apareixen nous drets del pacient basats en l’atenció sense discriminacions, a l’accés a la informació i a la documentació, a la intimitat i a la confidencialitat, i finalment el dret a la integritat.

Després de la intervenció del Dr. Broggi, la jornada s’ha centrat a conèixer les vivències de dos testimonis. En primer lloc, la Marisa Peña, treballadora Social Sanitària a la Fundació Sant Andreu Salut de Manresa, ha compartit la seva experiència a l’hora de superar la mort de la seva filla gran, amb 13 anys, per una malaltia cerebral greu diagnosticada el primer mes de vida. D’altra banda, la Nuri Rodríguez, mestra d’educació primària a Celrà, va superar un blastoma pulmonar bifàsic, una malaltia greu que tan sols pateixen 200 persones en tot el món i que només es coneixia un únic cas d’una persona al Canadà que havia aconseguit superar-lo.

La Jornada ha finalitzat amb una taula rodona que ha comptat amb la participació de Josep París, director de desenvolupament corporatiu de Serveis Funeraris de Barcelona – Mémora, el Dr. Marc Antoni Broggi, la Marisa Peña i la Nuri Rodríguez. Durant aquesta part, que ha comptat amb la implicació del públic, s’han tractat temes com la sobreprotecció dels nens a l’hora d’informar-los de malalties greus, com aborden els professionals la possible incertesa de la salut del pacient i la figura del psicòleg en les situacions de malaltia greu, entre d’altres.