Actualitat

Mémora obre les portes del nou tanatori de Sancho de Ávila

03/04/2018

Amb l’objectiu de donar un salt qualitatiu en el servei a la ciutat comtal, Mémora ha obert les portes del seu nou Tanatori de Sancho de Ávila adaptat a les necessitats de les famílies del segle XXI i que ha representat una inversió del voltant de 14 milions d’euros. 

Segons Juan Jesús Domingo, Conseller Delegat de Mémora, ‘el nou tanatori és un símbol de tots els canvis sociològics a l’hora d’acomiadar als nostres éssers estimats que hi ha hagut fins a data d’avui.’ I afegeix ’la càrrega emocional de l’acomiadament conviu en aquest nou equipament amb la tecnologia més avançada i amb serveis que reflecteixen l’enorme complexitat de la societat en què vivim’.

Sancho de Ávila va suposar en el seu moment un canvi en la manera de vetllar als difunts ja que, l’any 1968, quan va entrar en funcionament, les famílies van deixar de vetllar a casa i van començar a desplaçar-se als tanatoris. De fet, aquest va ser el primer tanatori en ser inaugurat en el nostre país. Actualment, aquest espai on la tecnologia s’ha posat a disposició de les emocions, serà el més modern i sostenible d’Espanya. 

Com a part de la transformació urbanística de la zona, l’espai ocupa una superfície de més de 10.000 metres quadrats i està ubicat a una nova plaça oberta al barri. S’hi han construït dos edificis que estan connectats per la primera planta: el primer acull el tanatori amb 20 sales de vetlla, tres oratoris, terrasses i floristeria, i l’altre ofereix serveis com una cafeteria, un restaurant i oficines d’atenció a les famílies. A més, el nou equipament compta amb dues plantes subterrànies, a la superior s’hi troben els serveis tècnics funeraris i a la planta inferior un aparcament. El tanatori donarà feina a uns 80 professionals amb la finalitat que els diferents serveis puguin estar operatius 24 hores al dia.

Amb la voluntat d’obtenir els estàndards més exigents en sostenibilitat a l’edificació, el nou Sancho de Ávila ha aplicat per aconseguir el nivell d’Excel·lent de la certificació internacional BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology) considerat com el mètode d’avaluació i certificació de sostenibilitat de l’edificació més avançat i líder a nivell mundial. La instal·lació d’equips de màxima eficiència energètica proporcionarà un estalvi d’entre un 45 i 50% en les emissions de CO2. Així mateix, i amb l’objectiu de reduir el consum d’aigua, s’han instal·lat aixetes i sanitaris de baix consum i un sistema de recuperació d’aigües de pluja, a més d’un sistema de detecció i prevenció de fugues d’aigua junt amb la instal·lació de sistemes eficients de reg amb sistemes de control que permeten el reg variable en funció de la humitat  del sòl.

En referència als materials dels elements principals de l’edificació, s’ha realitzat un estudi de l’anàlisi del cicle de vida de les diferents solucions constructives amb la finalitat de determinar els impactes mediambientals i escollir aquelles propostes menys invasives. Per això, el 100% de la fusta utilitzada en el projecte compleix amb les normatives dels països d’exportació i importació i amb la legislació relacionada amb la convenció sobre el comerç internacional d’espècies amenaçades de fauna i flora silvestres (CITES).   

També s’ha prestat especial atenció a la reducció de la contaminació lumínica nocturna mitjançant la il·luminació apropiada evitant d’aquesta manera llums ascendents que podrien proporcionar molèsties als veïns. L’encesa i l’apagada de les llums exteriors es regularà a partir d’un control d’il·luminació minimitzant d’aquesta forma el consum energètic i la contaminació lumínica.

Aquest nou equipament suposa una novetat i un exemple de transformació urbanística dins del sector funerari. El seu projecte arquitectònic representa un exemple més de Mémora per la seva aposta per la innovació. Ja amb aquesta voluntat, fa gairebé 50 anys es va inaugurar aquest  tanatori a Barcelona convertint-se en el primer d’Espanya. Aquesta instal·lació ha operat des de l’any 1968 creant un vincle emocional amb tots els ciutadans.

Recentment, SFB també ha remodelat els tres tanatoris de la ciutat: Les Corts, Sant Gervasi i Collserola; com una inversió d’aproximadament 1,7 milions d’euros.

Segons les xifres de l’activitat funerària de 2016 a Barcelona i la seva àrea metropolitana es van realitzar més de 16.000 serveis funeraris. El nombre d’incineracions incrementen any rere any i a la ciutat comtal ja suposen un 50% dels serveis. En aquesta línia, les cerimònies laiques a Barcelona han augmentat situant-se a un 18% del total i existeix una tendència a l’alça en el nivell de personalització de les mateixes.