Actualitat

Mémora inaugura una exposició fotogràfica a Manresa per donar visibilitat a la gent gran

06/07/2018

Mémora ha inaugurat l’exposició fotogràfica “Gent Gran, font de saviesa”, una mostra fotogràfica que estarà disponible del 3 al 27 de juliol a la Biblioteca del Casino de Manresa, i que pretén mostrar la bellesa i saviesa de la gent gran, fomentar l’envelliment actiu i donar visibilitat a les capacitats d’aquest col·lectiu.

A l’acte inauguració, que va tenir lloc ahir a la tarda, hi va assistir Maria Mercè Rosich Vilaró, regidora delegada de Cohesió Social, Gent Gran i Salut i d’Ensenyaments i Universitats de l’Ajuntament de Manresa, qui va agrair la implicació de Mémora “més enllà de la seva tasca” i va destacar que aquesta iniciativa “serveix per conscienciar a la ciutadania sobre els problemes i reptes que planteja l’envelliment en el món actual i potenciar així les capacitats d’aquest col·lectiu. En aquest sentit, ha reafirmat que “és necessari que les persones en edat avançada gaudeixin de capacitat de decisió i autonomia, així com fer-los partícips de les activitats de la comunitat per tal de trencar amb els estigmes de dependència i vellesa associats”.

A través d’aquest recull fotogràfic, l’autora Marina Duran, psicòloga i aficionada a la fotografia, vol mostrar la ‘bellesa’ i no ‘vellesa’ de la gent gran a través de la saviesa que ha observat en persones de la tercera edat al llarg de la seva trajectòria professional en centres de gent gran. En aquest sentit, Mémora, amb el seu compromís amb la gent gran, vol conscienciar a la societat sobre la realitat en què es troba aquest col·lectiu i els desafiaments que afronta, així com promoure accions apropiades per defensar i respectar la seva dignitat i la seva saviesa. Es tracta d’un projecte que fomenta, per una banda l’envelliment actiu, i per l’altra, la solidaritat intergeneracional a través de la sensibilització sobre la contribució que la gent gran pot fer a la societat.

En paraules de Josep París, director de desenvolupament corporatiu de Serveis Funeraris de Barcelona-Mémora, “aquesta mostra esdevé una acció més de la nostra responsabilitat social i se suma a les activitats de l’Espai de Suport a la ciutat de Manresa. Creiem que és una oportunitat per potenciar accions i per evidenciar als ciutadans de la tercera edat que el fet d’envellir permet participar plenament en la societat i ser actius com a ciutadans”.

Aquesta exposició s’emmarca dins de l’“Espai de Gent Gran. Records i valors”, un espai amb tres zones diferenciades que contempla, en primer lloc, un espai del record on el visitant pot fer un recorregut descobrint objectes i recursos que l’aboquen a un passat recent, familiar i comú, per tal de reviure vivències personals i fer un viatge en el temps. En segon lloc, també pretén ser un espai d’acció i creació on les persones de la tercera edat tinguin l’oportunitat de crear les seves pròpies històries i relats i per tant, els permeti participar activament a la zona.

Aquest projecte reafirma un cop més l’aposta de Mémora per Manresa, municipi on el passat mes de març va posar en marxa l’anomenat Espai de Suport Manresa -Bages pensat i dissenyat per donar suport a les famílies i a tots els professionals que tenen cura d'aquestes quan algun dels seus membres es troba en el procés final de vida. Les xerrades realitzades entre març i juny han tingut una gran acceptació i es reprendran a la tardor.