Notícies

Grup Mémora inaugura un nou Espai de Suport a Girona amb un cicle de tallers sobre “Ètica de la vida i de la mort”

22/05/2015
  • Es tracta d’una oficina d’atenció sobre serveis funeraris i alhora un punt de trobada per a grups de dol i per realitzar xerrades i tallers.
  • L’espai s’ha estrenat amb un taller d’acompanyament en el procés final de vida davant de més de 80 persones

 

Grup Mémora va inaugurar ahir a la tarda un nou Espai de Suport a Girona, situat davant de l’Hospital Josep Trueta. Es tracta d’un nou concepte d’oficina de serveis funeraris adreçat a atendre i informar sobre tots els temes que giren en torn a una defunció i alhora, convertir-se en un punt de trobada per a grups de dol i un indret on realitzar xerrades i tallers. Amb aquest nou espai, la companyia funerària vol estar més a prop dels ciutadans i contribuir a trencar el tabú que encara existeix sobre tot el que es relaciona amb la mort. Aquest és el tercer Espai de Suport que disposa Grup Mémora, després dels posats en marxa a Barcelona i L’Hospitalet de Llobregat.

L’Espai de Suport de Girona s’ha estrenat amb un cicle de tallers i conferències sobre “Ètica de la vida i de la mort”. El primer taller, ‘Acompanyament en el procés final de vida’ ha estat impartit per la infermera Carme Beltran i hi han assistit més de 80 persones, especialment professionals sanitaris. La sessió ha servit d’orientació a les persones que estan acompanyant un malalt terminal, tant familiars com professionals. També s’han plantejat qüestions relacionades amb les necessitats del malalt crònic, tant espirituals com assistencials i emocionals, com respectar les decisions del malalt, reconèixer les actituds que acompanyen o dificulten l’acompanyament a aquestes persones en el moment de final de vida, entre altres. La ponent ha anat més enllà i ha fet reflexionar a tots els assistents sobre aquest procés quan es presenta a un mateix: Què és important per mi? Què m’agradaria tancar abans de la mort? Qui vull que estigui al meu costat? Tinc assumptes pendents?.

Grup Mémora disposa d’una àmplia xarxa d’instal·lacions funeràries a les comarques de Girona i amb aquest Espai de Suport consolida encara més la seva presència.

Calendari de tallers a l’Espai de Suport:

“Acompanyament en el procés final de la vida”, a càrrec de Carme Beltran, infermera gestora del procés final de la vida, el 21 de maig.
“Gestió de les emocions”, per Lola Cabrera, psicòloga especialista en processos de dol, el 18 de juny.
“Autonomia del pacient”. Decisions ètiques al final de la vida, a càrrec de Montserrat Busquets, professora titular d’ètica de la Universitat de Barcelona, l’1 d’octubre.
“Com donar suport als professionals: el dol dels professionals”, per Josep París, director de Desenvolupament Corporatiu de Grup Mémora, el 3 de novembre.
Tots els tallers es realitzaran a les instal·lacions de l’Espai de Suport Mémora Girona (C/ Josep Trueta cantonada Avda. de França).

El cicle “Ètica de la vida i de la mort” finalitzarà amb una conferència que abordarà “Els darrers dies de la vida: morir en pau”, a càrrec del Dr. Marcos Gómez, president de la Comissió Central de Deontologia de l’Organització Médica Col·legial, i expresident de la Societat Espanyola de Cures Pal·liatives (SECPAL) el 26 de novembre a l’Auditori Josep Irla.