Notícies

Gairebé la meitat de persones grans creu que no cal utilitzar protecció en les seves relacions sexuals

27/04/2016

Un 45,5% de les persones més grans de 65 anys creu que no ha d’utilitzar mesures de protecció a l’hora practicar sexe, segons els resultats preliminars de l’estudi La sexualitat en la gent gran, que Grup Mémora, líder del sector funerari a Espanya i Portugal, ha presentat aquest matí en el marc de FiraGran 2016, el Saló de la Gent Gran de Catalunya que ha obert les portes a Barcelona. 

Es tracta d’un estudi elaborat per l’Associació Serveis Integrals per a l’Envelliment Actiu (SIENA) i promogut per Grup Mémora, a partir d’una enquesta realitzada a 517 persones més grans de 65 anys de la demarcació de Barcelona. D’aquestes, un 45,9% eren dones i un 54,16%, homes i el 53,4% de tots els enquestats estaven casats. 

Una de les conclusions de l’estudi és que gairebé la meitat dels enquestats considera que les mesures de protecció per practicar sexe en aquesta edat no són necessàries perquè consideren que ja són grans i són persones sanes (26,3%) o bé perquè l’ús de certes mesures, com el preservatiu, només és per a persones joves i per evitar embarassos no desitjats (19,1%). 

A més edat, menys percepció de risc de contagi

Els experts recomanen que les mesures de protecció no s’abandonin mai, ja que tots els col·lectius, a qualsevol edat, estan exposats a contraure malalties de transmissió sexual si no es protegeixen adequadament. L’estudi mostra que les persones que asseguren haver tingut una millor educació sexual tenen més clar que el fet de prendre mesures de protecció no va en funció de l’edat. 

Contràriament al que molts poden pensar la sexualitat en la vellesa no deixa d’existir. Així ho asseguren el 62,9% de les persones grans, mentre un 26,7% creu que és quelcom que amb l’edat s’acaba abandonant. 

Una de cada tres persones que han contestat l’enquesta han tingut sexe el darrer mes. En el cas dels homes, la freqüència és més elevada: un de cada dos homes han tingut sexe en el darrer mes, mentre que les dones és només una de cada quatre. 
A mesura que les persones es fan grans, disminueix la freqüència amb la qual es practica sexe. L’estudi també afirma que el més satisfets sexualment són els homes casats d’entre 65 i 70 anys d’edat. 

L’estudi aporta també d’altres dades: per al 37,5% dels enquestats, la sexualitat és el coit, mentre que per al 30,8% és fer-se carícies i petons. El 34,64% de dones té clar que assistiria a un curs de sexualitat i vellesa, mentre que en el cas dels homes ho faria el 44,73%. 

Compromesos amb la gent gran

Aquest matí ha arrancat la 18ena edició de FiraGran, el Saló de la Gent Gran de Catalunya, que estarà obert fins el proper dissabte 30 d’abril a les Drassanes Reials de Barcelona. El saló ofereix més de 450 activitats gratuïtes per a persones grans que vulguin portar una vida activa i participativa. 

A l’acte d’inauguració han assistit el Conseller Delegat de Grup Mémora, Juan Jesús Domingo. Per part de les administracions han assistit la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, Dolors Bassa, la diputada de Benestar Social de la Diputació de Barcelona, Maite Fandos, la regidora de l’Àrea de Cicle de Vida, Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona, Laura Pérez, i el director de FiraGran, Juli Simón. 

En el marc de FiraGran també s’organitzaran dues jornades professionals. La primera, en el qual es parlarà sobre la promoció de la salut mental en el procés d’envelliment, tindrà lloc el dijous 28 d’abril, comptarà en una de les taules amb el director de desenvolupament corporatiu de Grup Mémora, Josep París, com a moderador. 
Grup Mémora serà present de manera molt activa a FiraGran perquè a més de ser el patrocinador exclusiu de la fira, col·laborarà en l’organització de diverses activitats, entre els que destaquen diversos tallers orientats tant a la gent gran com als seus cuidadors on es tractaran temes relacionats amb cuidar-se, la sexualitat, el suport al final de vida o la protecció legal de les persones grans. També patrocina una caminada popular per la zona marítima de Barcelona i la V edició del Concurs de Pintura Ràpida. Totes aquestes activitats es realitzen sota el títol “Compromesos amb la gent gran”.