Notícies

Electium: Deixar-ho tot solucionat

22/11/2015

Charles Dickens, abans de morir, va establir ser “enterrat d’una forma barata, sense ostentacions i de forma privada”. La mort iguala tots els éssers humans i davant la certesa d’un futur irremeiable són molts els personatges que han decidit deixar estipulat com volen que sigui el seu últim adéu. Després de tenir llibertat de decisió al llarg de la vida, en la mort no podia ser menys: l’artista Marina Abramovic, de 67 anys, està planejant des del 2004 el seu funeral per poder descansar en pau. Per exemple, vol ser enterrada a Belgrad, Amsterdam i Nova York. A més, desitja que al seu sepeli soni My way de Frank Sinatra. Són diverses les ocasions en què ha parlat sobre el seu funeral sense temors, i sentencia que aquest ha de ser la nostra última obra.

Amb l’objectiu que puguem decidir sobre el nostre adéu, Grup Mémora presenta Electium, una nova prestació que permet deixar organitzat en vida el propi funeral. D’aquesta manera, amb el principi de la previsió s’evita que les famílies hagin de prendre decisions en uns moments tan difícils. A més, la planificació permet pensar en tots els detalls del comiat, amb la possibilitat de personalitzar-ne fins a l’últim detall.

Aquest servei està destinat a persones de més de 70 anys que no disposen d’una assegurança de decessos, i que confien que s’efectuï la seva última voluntat arribat el moment: “El servei Electium –apunten fonts del Grup Mémora– consisteix a oferir la possibilitat de deixar-ho tot solucionat a la nostra manera, i evitar que en els moments durs els nostres familiars s’hagin de preocupar pels detalls funeraris”.

EN PRIMERA PERSONA. Des de Grup Mémora comparteixen amb El Periódico les declaracions d’un matrimoni que ha optat per contractar el servei Electium. Ens expliquen la seva experiència: “Som Encarnación Rodríguez Campo i Antonio Martín López, tenim 77 i 79 anys respectivament, i estem molt contents per comptar amb Electium.
Som grans, i hem estat tota la vida estalviant per planejar el nostre funeral. Després de buscar diferents opcions, vam trobar que Electium és la ideal, tant per la llibertat i les condicions que ofereixen com per l’excel·lent atenció que brinden. Ara estem segurs que hem realitzat una elecció adequada als nostres gustos”, declaren conjuntament. No obstant, diu Antonio, no va ser fàcil: “Quan vam optar pel servei va ser difícil haver de pensar en un moment en què ja no existirem”. Encarnación afegeix: “Els nostres fills, en un principi, no volien que preparéssim el nostre enterrament abans de morir”, però gràcies a contractarho ara se senten més tranquils: “Estem orgullosos d’haver organitzat el nostre funeral. A la vida s’ha de planificar tot. La mort no és res extraordinari, pertany a la vida, som aquí de passada”.

Encarnación confessa com han imaginat la seva cerimònia: “De la mateixa manera que fan a França, ens agradaria que després d’una de les nostres morts es fes un àpat familiar sense dramatismes”. Antonio afegeix altres eleccions que han pogut prendre: “La llibertat que ens ha donat Electium ens ha permès escollir des de la incineració fins a les cançons que volem que sonin, com el My way de Frank Sinatra”. Igual que Marina Abramovic, la parella se’n vol anar a la seva manera: “Ara tenim la tranquil·litat de saber que quan faltem, els nostres fills no s’hauran de preocupar de res i podran estar tranquils quan arribi la nostra mort, i la veritat, no passa res, és llei de vida i no podem deixar de pensar en el final. No ens espanta”.