Actualitat

El 75% de la gent gran a Catalunya no ha fet el testament vital

31/05/2017

El 75% dels majors de 65 anys de Catalunya no té tancat el seu testament vital o document de voluntats anticipades, en què s’inclouen aquelles instruccions que ha de tenir en compte el professional de la salut quan aquesta persona no pugui expressar la seva voluntat com ara deixar per escrit aspectes relacionats amb el tractament mèdic que volen rebre o sobre com volen ser cuidats.

Així s’extreu dels resultats de l’estudi “La planificació de la gent gran sobre el final de la vida” elaborat per l’Associació Serveis Integrals per a l’Envelliment Actiu (SIENA) i promogut per Serveis Funeraris de Barcelona-Mémora, amb el suport de FiraGran. L’informe s’ha presentat avui, coincidint amb l’obertura de FiraGran 2017, el 19è Saló de les Persones Grans de Catalunya que obre les portes fins el dissabte 3 de juny a les Drassanes de Barcelona.

L’estudi, en el qual hi han participat 732 persones majors de 65 anys de tota Catalunya, assenyala que el 62,70% dels enquestats no té previst ni tancar el seu funeral. En canvi, vuit de cada deu ja ha formalitzat el seu testament, perquè és el document de previsió de vida més conegut.

D’altra banda, el document de voluntats anticipades o testament vital és el que menys persones han fet –un 24,86%-, ja que “segueix sent un document amb poca tradició d’ús i molt vinculat amb el fet de tenir una malaltia”, segons la responsable de projectes de SIENA i autora de l’estudi, la sociòloga Sònia Díaz.

El 72,27% de les persones que no han previst fer el testament vital, el funeral o el testament asseguren que no els agrada pensar en aquestes coses, un 15,16% pensa que ja se’n cuidaran els fills i el 12,57% restant esgrimeix clarament que li fa por la mort.

La mort segueix sent un tabú

“La mort encara segueix sent un tabú social, però cal que la gent gran no només pugui deixar planificat aspectes legals, com l’herència o el patrimoni, sinó planificar com volen viure i ser cuidats si perden la seva autonomia i fins i tot, com volen que sigui el seu comiat”, ha assegurat el director de desenvolupament corporatiu de Serveis Funeraris de Barcelona-Mémora, Josep París, infermer especialista en Infermeria geriàtrica.

“En el testament vital la persona pot expressar la seva voluntat sobre aspectes com la donació d’òrgans o rebutjar tractaments mèdics agressius i que no tinguin com a objectiu la curació i només el manteniment de la vida. Es pot elaborar davant d’un notari o de tres testimonis majors d’edat –dos d’ells sense relació de parentiu en segon grau-“, ha explicat l’advocat Alejandro Ebrat.

El 55,46% de les persones grans a Catalunya assegura que compta amb una assegurança de defunció. Els qui més tenen contractat aquest tipus de producte és el grup de gent gran més jove –de 65 a 74 anys-, segons el mateix estudi.

La gent gran vol envellir a casa amb el suport que faci falta

En el cas que la salut els impedeixi viure sols, el 73,33% de persones grans volen envellir a casa seva, amb els suports que faci falta. Només en un 15,83% dels casos, les persones optarien per anar a viure en una residència geriàtrica. L’opció majoritària és la de viure a casa amb un cuidador –un 30,8%-, en un pis tutelat amb serveis compartits –un 25,95%-, a casa amb els fills –amb un 10,83%-, amb el sistema de cohousing, és a dir compartint casa amb amics –en un 8,93%- i anar a un centre de dia i dormir a casa, amb una persona que s’encarregui de tenir-ne cura –un 7,98%-. Per al director de FiraGran, Juli Simón, les xifres demostren que la gent gran “encara té una percepció massa estigmatitzada del sector residencial. Cal que l’àmbit de les residències geriàtriques segueixi fent un esforç per mantenir i humanitzar la seva atenció i per oferir serveis personalitzats als residents, que responguin a les seves necessitats reals”.

Inauguració FiraGran 2017

Aquest matí ha arrancat FiraGran 2017, la 19ena edició del Saló de la Gent Gran de Catalunya amb la previsió de superar l’assistència de 38.000 visitants. Del 31 de maig al 3 de juny, les Drassanes Reials de Barcelona es converteixen en un punt de trobada per a les persones grans de Catalunya que porten una vida activa i participativa. S’hi celebren més de 450 activitats gratuïtes.

A l’acte d’inauguració han assistit la directora general de Serveis Funeraris de Barcelona-Mémora, Silvia Ramis. Per part de les administracions han assistit el secretari general d’Esports de la Generalitat de Catalunya, Gerard Figueras; la diputada de Benestar Social de la Diputació de Barcelona, Maite Fandos; la regidora d’Infància, Joventut i Gent Gran de l’Ajuntament de Barcelona, Carme Andrés, i el director de FiraGran, Juli Simón.