Notícies

Disponible la primera Guia sobre celebracions funeràries i conviccions

19/06/2015
  • És fruit de l’acord entre la Direcció General d’Afers Religiosos, l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós (AUDIR), impulsora de la iniciativa, i la companyia funerària Grup Mémora.
  • Es titula Duellum: no tan sols. Guia sobre celebracions funeràries de creences i conviccions i estarà accessible en línia

 

El director general d’Afers Religiosos, Enric Vendrell; el director de l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós (AUDIR), Francesc Torradeflot, i el conseller delegat del Grup Mémora, Juan Jesús Domingo, presentaran la guia plurireligiosa de celebracions funeràries Duellum: no tan sols. Guia sobre celebracions funeràries de creences i conviccions . L’acte de presentació tindrà lloc el 18 de juny a les 11.30 hores a la seu d’AUDIR.

L’obra permet la consulta sobre la diversitat de celebracions i cerimònies rituals funeràries i de pregària de les diferents comunitats i tradicions religioses presents a Catalunya. El contingut, amb 165 pàgines, ofereix fitxes informatives dels principals detalls de les pràctiques de cada confessió, de la manera de procedir en els moments abans de la mort, així com del tractament del cos o de com es desenvolupen els rituals que tenen lloc en el moment del funeral.

Aquesta Guia es presenta en format conjunt accessible en línia, i a més, està disponible en diferents petits formats segons cada tradició i model, amb la intenció que els llibrets per tradició o creença es puguin utilitzar ad hoc a demanda dels usuaris. Es tracta d’un instrument que respon a una necessitat nova, garantir que cap ciutadà no es quedi sense poder celebrar el traspàs d’un amic o d’un familiar per manca dels instruments i recursos que ofereixen les tradicions religioses i les conviccions no religioses per viure aquest moment amb prou qualitat humana i espiritual.

Les confessions incloses són les següents: Església catòlica; Esglésies cristianes evangèliques o protestants; Islam; Judaisme; Budisme; Església cristiana ortodoxa; Església de Jesucrist dels Sants dels Últims Dies (mormons); Testimonis Cristians de Jehovà; Fe Bahá’í; Hinduisme, i Sikhisme. La Guia també dedica un apartat a l’Ateisme i un apartat a la Cerimònia interreligiosa i interconviccional.

Els principals destinataris d’aquesta Guia són les famílies usuàries dels tanatoris i les funeràries, a més del clergat o les persones de referència, professionals o no, de les diverses tradicions i conviccions, així com els professionals que atenen el públic a les empreses funeràries mateix, que ho necessitin.