Àrea Professional

Portada

 • Mémora presenta un programa formatiu per a cuidadores domiciliàries

  29/05/2019

  Actualment a Espanya ja hi ha dos milions de persones més grans de 65 anys d’edat que viuen soles a casa seva i d’aquests més de 850.000 persones tenen més de 80 anys i la gran majoria són dones, segons les darreres dades de l’Institut Nacional d’Estadística. Aquestes xifres semblen projectar una realitat ja coneguda: en primer lloc, l’envelliment és femení i en segon lloc, bona part de la població, quan es fa gran, prefereix seguir vivint en el seu entorn i si és possible a casa seva.

  Conscients d’aquesta situació, Mémora, a través de la seva Fundació, i la Fundació Salud y Persona han organitzat la II Jornada de cuidadores professionals domiciliàries de gent gran a l’Auditori de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, després de l’èxit de l’any anterior i d’identificar la manca de formació en l’atenció al final de la vida. Enguany, més de 130 cuidadores professionals han assistit a aquesta segona edició per trobar resposta a preguntes com: què fer quan la persona gran expressa els seus temors davant la mort? Com comportar-se i gestionar la situació amb els familiars?

  La jornada ha començat amb la conferència del Dr. Marcos Gómez, pare de les cures pal·liatives a Espanya i tot un referent en la medicina pal·liativa. Gómez ha parlat de quines necessitats té la persona en els darrers dies de vida i quines son les claus per morir en pau. “L’atenció pal·liativa busca millorar l’atenció que pateixen els pacients terminals i els seus familiars i oferir un escenari de pau que permeti un pas no traumàtic de la vida a la mort”, ha dit l’expert. A més, “és important que la persona senti que mort acompanyada i amb la consciència tranquil·la, essent i havent perdonat”.

  A continuació, dues cuidadores han donat a conèixer la seva experiència i han posat de manifest el paper cabdal que juga actualment la seva figura ja que “les cuidadores domiciliàries professionals no només s’erigeixen com a responsables de la cura de la persona gran, sinó en referents per a la seva família”. Manoli Díaz, cuidadora de l’Associació Benestar i Desenvolupament i María Carmen Fernández, treballadora familiar del CSS Franja Besós d’Accent Social, amb la moderació de Quico Mañós, gestor de continguts de Dignetik i educador social, han abordat qüestions sobre com es planteja la situació d’incorporar una cuidador quan la persona vol viure a casa i la família, que tradicionalment havia jugat el rol de cuidador principal, no vol o no pot fer-se’n càrrec; com pal·liar la sensació d’aïllament de les cuidades domiciliàries o quina supervisió i quin suport reben en els casos de treballar per una entitat, empresa o organització.

  Com a cloenda, s’ha presentat un programa formatiu adreçat a cuidadores domiciliàries a càrrec d’Ester Duran, directora de Salut Media, i Josep París, infermer i director de desenvolupament corporatiu de Serveis Funeraris de Barcelona-Mémora. La formació es basa en l’ètica i la necessitat de treballar la por i l’angoixa, així com els propis dols de les cuidadores. Segons Josep Paris “es tracta d’oferir una proposta formativa que respongui a les necessitats de les cuidadores en l’àmbit del final de la vida i això passa per treballar la gestió de les emocions i el bon tracte cap a la gent gran de forma paral·lela amb habilitats de comunicació i assertivitat”.