Àrea Professional

El testament vital no acaba de consolidar-se a Espanya

29/06/2015

Experts defensen en un debat de DM i Mémora la utilitat del document però suggereixen integrar-lo en la relació metge-pacient i personalitzar-lo.

El document de voluntats anticipades (o testament vital, instruccions prèvies o manifestacions anticipades) és un dret legal i una eina més del paradigma de planificació i atenció al final de la vida, però el seu ús és encara escàs a Espanya. Falta més divulgació entre la població i proposició i acompanyament per realitzar-lo per part dels sanitaris; integrar-lo en la relació metge-pacient i personalitzar, segons conclou un debat organitzat per DIARIO MÉDICO i Mémora, dins de la seva sèrie de trobades al voltant de l'atenció al final de la vida, titulat El document de voluntats anticipades: de la teoria a la pràctica i celebrat a Las Palmas de Gran Canària.

Hi participen Josep Arimany, president de la Societat Catalana de Medicina Legal i Toxicologia i director de l'Àrea de Praxi del Col·legi de Metges de Barcelona; Maria Die Trill, coordinadora de la Unitat de psicooncologia de l'Hospital Universitari Gregorio Marañón i professora associada de la Universitat Complutense de Madrid; Marcos Gómez Sancho, president de la Comissió Deontològica de l'Organització Mèdica Col·legial i expresident de la Societat Espanyola de Cures Pal·liatives, i Emilio Sanz Álvarez, bioètic i degà en funcions de la Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat de la Llacuna, de Tenerife. Arimany obre el diàleg informant que el testament vital suposa que "un subjecte autònom, conscient de la seva responsabilitat i del seu destí, planifica la fase final de la seva vida, en comptes de delegar en els seus éssers més propers.

Aquest nou paradigma introdueix el contínuum entre l'atenció assistencial al final de la vida, la planificació del moment final i el llegat posterior (material i immaterial) ". L'origen d'aquest tipus de document se li atribueix a Luis Kutner, advocat de Chicago, que des de 1967 defensa la necessitat d'expressar per escrit voluntats relatives a tractaments mèdics en cas de malaltia terminal.

Pots disposar de l'article complet a l'arxiu adjunt.