Àrea professional

Àrea Professional

Jornada de Reflexió sobre les nostres Pèrdues com a part de la vida

Data: 
21/03/2017 - 09:00

Aproximar-se a la vessant social, ètica i professional del dol per la pèrdua de la salut significa descobrir i entendre la persona que està vivint la malaltia. Per sentir-se acompanyada, la persona requereix de professionals formats per recuperar la seva salut i amb una mirada de respecte, humanitat i solidaritat. 

La comunitat africana Xhosa, al sud de l’Àfrica, origen del líder Nelson Mandela, utilitza la paraula ubuntu per designar les persones que es senten segures de sí mateixes per acompanyar, cuidar i donar serenitat els més vulnerables. 

La societat ha fet gran avenços en el diagnòstic i tractament de les malalties, però encara trobem actituds de sobreprotecció i pactes de silenci, que causen solitud, patiment i problemes de comunicació entre el malalt, la família i els professionals. Davant d’aquest escenari, és possible garantir que la persona malalta es senti compresa en el transcurs d’aquesta experiència que li toca viure? És possible canviar les actituds de fugida de la família però també dels professionals davant d’aquesta situació? Com impulsar una acció formativa que promogui  l’ubuntu entre els professionals i que els ajudi a entendre què senten i per què ho senten? 

La I Jornada de reflexió sobre les pèrdues com a part de la nostra vida pretén aproximar-nos a aquesta mirada i analitzar tots plegats sobre el dol en la pèrdua de la salut. Tres experts, però també els assistents, ens ajudaran a donar resposta per  garantir unes cures que promoguin la satisfacció del professional, però també el benestar, la dignitat i la protecció ètica de la persona malalta i de la seva família. 

 

Dirección: 
Auditori de Ciutadella. Universitat Pompeu Fabra. C/ Ramon Trias Fargas 25-27. Barcelona