Àrea professional

Àrea Professional

II Jornada de cuidadores professionals domiciliàries de gent gran

Data: 
28/05/2019 - 16:00

Actualment a Espanya ja hi ha dos milions de persones més grans de 65 anys d’edat que viuen soles a casa seva i d’aquests més de 850.000 persones tenen més de 80 anys i la gran majoria són dones, segons les darreres dades de l’Institut Nacional d’Estadística.

Aquestes xifres semblen projectar una realitat ja coneguda: en primer lloc, l’envelliment és femení i en segon lloc, bona part de la població, quan es fa gran, prefereix seguir vivint en el seu entorn i si és possible a casa seva.

Però com fer-ho si la persona viu sola i la familia, que tradicionalment havia jugat el rol de cuidador principal, no vol o no pot fer-se’n càrrec? En aquest punt el rol de les cuidadores domiciliàries professionals juga un paper essencial, ja que no només s’erigeixen com a responsables de la cura de la persona gran, sinó en referents per a la seva familia.

Tot i ser una figura prou extesa i que d’altra banda anirà en augment, el grau de solitud i sensació d’aïllaments de les cuidadores domiciliàries són elevats. Si bé treballen per una entitat, empresa o organització, el suport i la supervisió són, en general, inferiors que en aquells casos en el qual la cuidadora treballa dins d’una institució.

Conscients d’aquesta situació, Mémora i la Fundació Salud y Persona vam celebrar fa més d’un any una primera jornada dirigida a les cuidadores domiciliàries per tal de donar a conèixer i debatre sobre la seva realitat i la necessitat de promoure, també en aquest entorn, els valors ètics que han de regir qualsevol acció de cura.

Una de les conclusions d’aquesta primera aproximació fou la necessitat, expressada per les mateixes participants, de poder accedir a més formació, sobretot en l’atenció al final de la vida. Què fer quan la persona gran expressa els seus temors davant la mort? Com comportar-se i gestionar la situació amb els familiars?

Enguany, en aquesta segona jornada hem convidat al doctor Marcos Gómez, referent en medicina pal·liativa, que ens permetrà reflexionar sobre com atenem la persona que s’està morint. També hem organitzat una taula rodona amb la participació de diverses cuidadores, que ens donaran a conèixer la seva visió.

I en aquesta ocasió també assumim un nou repte. Com a resposta a les necessitats plantejades i fruit d’un treball participatiu, us oferirem un primer tast del programa formatiu que estem plantejant des de Mémora per adreçar a cuidadores domiciliàries.

L’objectiu no només és donar valor al paper decisiu que la cuidadora té en la gestió del final de vida de la persona gran que viu al seu domicili, sinó també reafirmar el compromís de Mémora amb el creixement professional d’aquest col·lectiu. Esperem la vostra participació!

Programa

16h - Presentació de la jornada

16.15h - Conferència “Morir en paz: los últimos días de vida”. Dr Marcos Gómez, referent en cures pal·liatives.
Modera: Josep París, director de desenvolupament corporatiu de Serveis Funeraris de Barcelona.

17.30h - Taula rodona “El paper de les cuidadores domiciliàries de gent gran”
Manoli Díaz, cuidadora de l’Associació Benestar i Desenvolupament.
María Carmen Fernández, treballadora familiar del CSS Franja Besós d’Accent Social.
Núria Alabart, treballadora familiar del SAD Pere Mata.
Modera: Quico Mañós, gestor de continguts de Dignetik i educador social.

18.30h - Presentació del programa formatiu per a cuidadores domiciliàries.
Ester Duran, directora de Salut Media.
Josep París, director de desenvolupament corporatiu de Serveis Funeraris de Barcelona-Mémora.

19h - Cloenda

Inscricpió oberta a través d'aquest formulari, feu clic.

 

Dirección: 
Auditori de l'Escola Superior de Comerç Internacional de la Universitat Pompeu Fabra. Passeig Picasso 8. Barcelona