Àrea Professional

"Soc una insatisfeta constant en la recerca de la felicitat"

Parlem amb la Sonia Ibañez, psicòloga i Responsable d’innovació Tècnica i Social a Accent Social
 
Quin és el repte professionals més important que tens en aquests moments?
Estem en un moment de canvis de paradigma i també de canvis en l’atenció a les persones. A la nostre entitat, Accent Social, considerem necessari realitzar una mirada honesta cap a l’atenció centrada, a on els professionals siguem veritables “acompanyants” dels plans de vida de les persones respectant els seus desitjos, hem de crear entorns més participatius i apoderar els nostres professionals , les persones amb qui treballem i tot el seu entorn. Des d’Accent Social volem liderar aquests canvis, tot i les resistències que puguin aparèixer, el repte és aconseguir realitzar un pas més cada dia.
 
Professionalment parlant, quin és el millor record? 
La veritat que qualsevol en el que escolto els equips amb qui treballo, aquells que estan a l’atenció directa, i dels qui aprenc cada dia, escoltar et dona una visió d’una nova realitat sempre.
 
Què és el que més t’omple del dia a dia professional?
Poder donar un valor afegit a la nostre feina que tingui com a objectiu la felicitat, tant de qui acompanyem com de qui treballa per fer-ho. Crear noves intervencions i maneres de veure les coses, qüestionar allò que faig sempre per poder millorar, podria dir gairebé que soc una “insatisfeta” constant en la recerca de la felicitat.
 
En el procés final de la vida, des del punt de vista psicològic quins aspectes et semblen més rellevants per la persona que ho viu i per la seva família?
Crec que és important, com deia abans, donar espais per ser escoltat, respectar  sempre des de l’ètica a les persones que es troben davant un procés de final de vida.
Dur a terme els processos d’acompanyament i d’ajuda a les persones i familiars que estan de dol i/o que s’estan preparant per lliurar-se a la mort, de forma natural i acceptada, resulta fonamental per a aconseguir una situació de lucidesa, autenticitat, acceptació, serenitat, gran respecte i valor cap a sí mateixa, pau i dignitat com a ésser humà, mentre segueix vivint i quan s’acaba la vida.
Acompanyar i crear processos de dols compartits. Humanitzar aquests processos  posant al centre de l’atenció la persona tenint en compte també el seu entorn així com als professionals que en tenen cura. És important aplicar la compassió ben entesa en processos de final de vida per tal que la marxa de la persona sigui o ofereixi una reconciliació per ella.
 
Segons la teva expertesa, quin és el perfil idoni d’un professional que cuida i acompanya a persones en el final de la seva vida?
Des d’Accent Social, apostem per professionals amb competències com l’empatia, l’assertivitat, amb capacitat de presa de decisions, capaços d’establir límits professionals i de respectar les necessitats de les persones, hem de començar a plantejar la necessitat d’avaluar i formar els professionals des de les competències personals i acompanyar-los en aconseguir el seu èxit professional. Crec  fermament que serà imprescindible  tenir equips especialitzats en processos de finals de vida en serveis com l’atenció domiciliaria, per exemple.
 
Quina hauria de ser la formació essencial en aquest casos?
Més enllà de la formació en l’adequació de les cures pel confort físic en processos de final de vida, es fa necessària la formació ètica dels professionals, així com formació en competències emocionals per gestionar processos de final de vida, comunicació assertiva, formació en finalització del dol i tancament de processos  per tal de reforçar als professionals  i apoderar-los per properes situacions. Es fa necessària a més la supervisió de tots els professionals i el suport emocional dels mateixos. 
 
Ens pots recomanar un bon llibre?
Ara mateix estic llegint ‘Nosaltres dos’ de Xavier Bosch, però un bon llibre és qualsevol que puguis llegir a la vora del mar.
 
Música i pel·lícula preferida?
Per la música soc veritablement eclèctica, m’agrada des de la Barcarolle d’Ofenbach, passant pel jazz i soul,  Solomon Burke o Thelonius Monk, Chet Baker, entre d’altres. M’agrada Rodriguez, un cantautor que té una gran història personal al darrera. La música en general m’apassiona.
Una pel·lícula preferida, ‘Captain Fantastic’. Si voleu veure una sobre final de vida i que me la va recomanar un amic, ‘Los demás días’.