Àrea Professional

"Podem canviar realitats, encara que siguin petites"

Ella és Miriam Paredes, treballadora social a l'Hospital General de l’Hospitalet - Consorci Sanitari Integral.

Quins són els dos reptes professionals més importants que tens en aquests moments?
El meu objectiu és treballar centrada en les necessitat de la persona, en un moment molt difícil del Sistema de Benestar i Sistema de Salut, on tot passa per dotacions econòmiques. Treballar amb els pacients, les famílies i per què no, treballar-me jo mateixa, que es poden canviar realitats, encara que siguin petites. Sé que no puc canviar el món però sí que puc canviar coses meves, del meu entorn, de la meva família...

Professionalment parlant, quin és el teu pitjor record?
Recordo perfectament un moment en què jo treballava en un hospital psiquiàtric i em va trucar la policia local per preguntar-me si coneixia a un senyor. Havia estat pacient del centre i s’havia suïcidat. Portava una tarja amb el meu nom i el meu telèfon. Ho vaig passar molt malament.

Com a treballadora social, què és el que més t’omple del dia a dia professional?
El treball amb les persones, sense dubte. Poder treballar amb cada persona de manera única i diferenciada i que la persona senti que només estàs per ell/ella.

En el procès final de la vida, què et sembla més important?
Acompanyar a les persones durant el procés amb amabilitat, sensibilitat i professionalitat. Espero que les persones a les quals atenem i les famílies surtin de l’hospital pensant que tot i el moment tan dur que estan vivint, han estat envoltades de professionals que els han entès i acompanyat en tot moment de la millor manera possible.

Estar a prop de persones que pateixen o moren, què t’aporta?
Treballar internament les meves pèrdues i les meves pors. Acceptar que la mort forma part de la nostre vida i que ho hem d’assumir de manera natural.

Ens pots recomanar un bon llibre?
Qualsevol de Paulo Coelho, m’agrada molt.

Música i pel·lícula preferida?
Com a música, em quedo amb la versió que va fer la Gemma Humet i l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESCMUC) de “Tu vas lluitar”. La primera vegada que vaig escoltar aquesta cançó va ser a una Jornada de dol prenatal i el missatge em va semblar preciós.. és una cançó que sempre tinc al cap. Sincerament, no tinc una pel·lícula preferida però “Un Monstruo viene a verme” em va fer reflexionar molt sobre les meves pors envers la mort.