Àrea Professional

"La musicoteràpia ajuda al pacient"

La musicoteràpia és una tècnica no farmacològica basada en la música i interpretada per musicoterapeutes: persones que tenen coneixements de música, els quals s'apliquen a l'atenció de persones amb problemes, generalment, orgànics, però també, psicològics. Mémora aposta per la musicoteràpia des de la seva col·laboració amb l'Hospital del Mar. Parlem amb el Dr. Josep Planas, impulsor del projecte:

-Com sorgeix el projecte?
Vam començar amb la Unitat d'Pal·liatives, quan en 2013, des de la nostra unitat volíem implementar alguna línia de tractament amb teràpies no farmacològiques. Vam contactar amb el director del Màster de la Universitat de Barcelona (UB) de Musicoteràpia, i al constatar que era un projecte potent i nou vam decidir participar, gràcies al finançament de Mémora.

-Quina valoració fa?
En aquests moments atenem cada any a uns cent pacients amb càncer avançat i terminal, ingressats en pal·liatius. En general, els pacients reben quatre sessions de musicoteràpia de la mà de professionals formats. Els resultats en benestar i confort són totals. També fem una funció docent en el mateix màster de la UB, així com investigació.

-I els participants?
Sistemàticament, a tota persona que accedeix a la unitat se li proposa participar-hi. Entorn del 70-80% de els pacients se sumen. Els ajuda a el seu benestar, si distracció i en la comunicació: treuen coses de dins, que d'altra manera no traurien. els pacients escullen les seves cançons preferides, però també interpreten instruments i canvien lletres de cançons.

-Quin és el valor de la música?
Es converteix en un instrument de comunicació fonamental. Pel que és una bona forma d'expressar sentiments. En les primeres entrevistes, els musicoterapeutes s'interessen per els gustos de les persones. I la teràpia s'adapta a cada un d'ells. malgrat la gran varietat de gustos, he de dir que la cançó catalana dels anys 70 i 80 té una gran predilecció.

-És important acomiadar-se en pau.
La musicoteràpia és una eina més. No és curativa. Forma part del engranatge de treballs i professionals que participen en el procés final. però sí que ajuda a l'hora de ser una forma d'expressió. Acomiadar amb música, també és una forma de deixar un testament més enllà de l'econòmic, és un testament de valors.

-Més que una teràpia. 
La docència, però sobretot, la investigació són vitals, fins i tot més que la pròpia teràpia. És la manera de demostrar que realment funciona, i que es pot implementar en altres àrees.

-Tenim resultats?
Hem realitzat dues publicacions. En l'última, hem demostrat que hi ha canvis cerebrals gràcies a la musicoteràpia. S'activen les àrees de benestar i disminueixen les zones que no són benestar. Hi ha un canvi cap el plaer. I això, a més de ser el testimoni del pacient, és la constatació numèrica de la seva eficàcia.