Àrea Professional

"Envellir s’ha convertit en un estigma negatiu i poc valuós a la societat. Em preocupa"

Pilar Rodriguez és la Directora d’Unitat Operativa Sociosanitària de l’Associació Benestar i Desenvolupament (ABD) i Adjunt a Gerència. Es dedica a gestionar serveis d’atenció a persones en situació de vulnerabilitat o exclusió per tal d’aconseguir el major benestar possible

Quins són els dos reptes professionals més important que tens en aquests moments?
Millorar cada dia i no perdre la il·lusió.

Professionalment parlant, quin és el teu pitjor record?
La impotència per no aconseguir que es compleixin els drets de les persones per viure amb dignitat i amb el major benestar possible. 

El teu gran èxit, el millor record?
Veure a les persones que acompanyem i/o atenem a qualsevol dels serveis amb moments de felicitat. 

En el procés final de la vida, què ens pot aportar la bioètica?
Molt, però no només al final de la vida sinó en qualsevol etapa del cicle vital. Al final de la vida aporta respecte per la persona, dignitat, diàleg, llibertat per prendre decisions i respecte per aquestes... La bioètica també ens aporta tenir consciència del que està passant, comprensió, acompanyar, no patir, etc. 

Com creus que s’afronta la vellesa i la mort a la nostra societat?
Sincerament em preocupa, perquè envellir s’ha convertit en un estigma negatiu i poc valuós a la societat. Anem cap a una societat envellida i, en canvi, hi ha una maca de respecte i un gran tabú sobre la mort. Ens trobem amb moltes persones que no estan acompanyades en les etapes final de vida i la soledat en la gent gran és una realitat que cal tenir present. En general no parlem de la mort, només aquells que d’alguna manera poden tenir relació.

Estar a prop de persones que pateixen o moren, què t’aporta?
Sentiments de patiment i a la vegada pau i agraïment per poder acompanyar en aquests moments. Important és ser-hi i satisfacció per poder esta a prop.

Ens pots recomanar un bon llibre?
Cada llibre conta històries, però si he de triar em quedo amb dos: “Los pilares de la tierra” de Kent Follet i  “Si tú me dices ven lo dejo todo” d’Abert Espinosa. 

I la teva pel·lícula preferida?
Em quedo amb “El hijo de la novia” del director Juan José Campanella y “Corazón silencioso” de Bille August. Les dues aborden la malaltia, la primera una senyora gran amb Alzheimer; i la segona, la decisió d’una dona amb una malaltia terminal i com desitja posar fi a la seva vida abans que el seu estat empitjori.