Àrea Professional

Pedagogia de la mort i procés de dol. Contes com a recurs didàctic

Malgrat que la mort i les situacions de dol són una realitat inevitable per les quals tots passem en algun moment de les nostres vides, encara no hem aconseguit abordar-los plenament des del punt de vista pedagògic. Una educació completa requereix el tractament de tots aquells temes que afecten la nostra condició d'éssers humans, sent la nostra finitud un àmbit sobre el qual aprofundir per a un complet creixement i desenvolupament a nivell personal i social. En els últims temps s'estan consolidant línies d'investigació al voltant d'aquest fenomen amb el propòsit d'introduir-i abordar-lo des dels diferents contextos educatius.

Aquest article pretén reflexionar sobre el tema de la mort i la superació positiva de les situacions de dol, aportant una proposta per a la Pedagogia de la Mort en la qual s'utilitzin els contes com a recurs didàctic. L'ús dels contes com a material educatiu es fonamenta en les seves possibilitats per a la reflexió, l'augment de la nostra confiança i la comprensió del fenomen de la mort com un procés més de la vida. Per això plantegem una proposta didàctica que recull contes que tracten sobre diferents aspectes d'aquesta temàtica, acompanyats de material didàctic per aprofundir i enriquir la comprensió i l'aprenentatge. Finalment, en les conclusions destaquem la importància d'introduir la Pedagogia de la Mort a l'educació, a més de subratllar les possibilitats dels contes com a recurs pedagògic per abordar-lo.


AutorErnesto Colomo Magaña
Universidad Internacional de Valencia
REICE. Revista Iberoamericana sobre Calidad, Eficacia y Cambio en Educación, 2016, 14(2), 63-77. doi: 10.15366/reice2016.14.2.004

Fitxers adjunts: