Àrea Professional

Òrgans, cos i teixits: et planteges ser donant? i receptor?

El Taller de Donació del cos, teixits i òrgans és una mostra més de l’interès de Grup Mémora per la salut de les persones. El taller s’imparteix als seus Espais de Suport per Jesús Leal, infermer gestor de donació a l’Hospital de Sant Pau i la Fundació Puigvert, que va fer una radiografia de l’estat de la donació, així com dels diferents trasplantaments que es porten a terme.

Jesús Leal ha volgut destacar que no existeix una edat límit per ser donant: “El donant ideal no té per què ser jove; de fet, hi ha molts joves fumadors, o que no fan una vida saludable, que són pitjors donants que una persona de 60 anys; la meitat dels nostres donants tenen més de 60 anys, un de cada tres, més de 70 anys, i un de cada deu, més de 80 anys”. En la donació, l’edat no importa com es pensa, i és que al final és més fàcil ser receptor que ser donant: “Hem de canviar la formulació de la pregunta. Ja no és si vols ser donant, la qüestió és si volem ser receptors. És molt difícil ser donant perquè el 97% de les morts són per parada cardíaca, mentre que el 3% és encefàlica. I els donants vénen en un 70% de mort encefàlica, el 13% són donants vius i el 17% mitjançant la donació assistida. Només 4 de cada 1.000 persones seran donants”, va apuntar Jesús Leal.

CONSCIÈNCIA. No obstant, tal com va assenyalar el ponent, encara que mai s’arribi a ser donant, és important tenir consciència de la importància de la donació: “D’un donant se’n poden arribar a beneficiar 100 persones entre òrgans i teixits. A més, 8 de cada 10 receptors al cap de 10 anys encara disfruten de la funcionalitat de l’òrgan o teixit que hagin rebut”. Però no només té beneficis en la salut de les persones: “Hem de tenir en compte que donar és estalviar. Per exemple, una hemodiàlisi són 50.000 euros a l’any, mentre que una donació de ronyó suposa una despesa de 25.000 euros”, segons Leal.

Catalunya és el lloc on més probabilitat hi ha de ser receptor: “Tenim sort de ser una potència en donació, no obstant, encara hi ha un 15% de rebuig a la donació. Hem de tenir clar que sense donant no hi ha trasplantament, i que les famílies quan es veuen en la necessitat d’un trasplantament el volen immediatament. Si tots estem disposats a ser donants, més possibilitats tindrem de rebre un trasplantament quan el necessitem. Tenim una llista d’espera de 1.335 persones”, i acaba dient: “La donació comença i acaba en la societat”.

Dades sobre la donació:

 • El 50% dels donants tenen 60 anys, un de cada tres, més de 70, i un de cada deu, més de 80.
 • De cada 10 donants, 2 són de cor.
 • Només 4 de cada 1.000 persones seran donants.
 • De cada donant se’n poden arribar a beneficiar 100 persones.
 • Vuit de cada 10 òrgans encara funcionen al cap de 10 anys de la donació.
 • El 97% de les morts són per parades cardíaques, mentre que un 3% són encefàliques.
 • La donació ve en un 70% de mort encefàlica, en un 17% per mort assistida, i en un 13% de donants vius.
 • Només el 4% de donants vénen d’accidents de trànsit.
 • Espanya ha superat els 100.000 trasplantaments d’òrgans. 
 • Hi ha uns 1.800 donants a l’any, i 4.700 trasplantaments.
 • A Espanya es fan 13 trasplantaments al dia, més d’un trasplantament cada dues hores.