Àrea Professional

Entrenar la memòria ajuda a endarrerir demències futures

El mes de gener passat, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va publicar un informe sobre les deu malalties més mortals al món. L’Alzheimer apareix en setena posició amb més d’1,5 milions de defuncions durant l’any 2015. En la comparativa respecte a l’informe de l’any 2000 crida l’atenció que l’Alzheimer encara no apareixia en aquest top 10 i ha sigut en els últims anys quan s’han disparat els números. Aquest creixement demostra que l’Alzheimer cada vegada tindrà més presència a les nostres vides.

Mémora, en el seu compromís amb la societat, fa pedagogia en tot tipus de temes de salut amb els seus tallers. A La Rioja, la companyia col·labora amb l’Associació de Familiars de malalts amb Alzheimer de La Rioja (AFA La Rioja), amb la realització d’un taller preventiu a les localitats d’Haro i Nájera. “És important conscienciar i sensibilitzar la població. Només quan la malaltia ens afecta directament és quan ens posem en contacte amb una associació o ens posem a aprendre sobre ella. Cada vegada més els geriatres i neuròlegs són conscients del paper d’institucions com AFA i col·laboren amb nosaltres per treballar i frenar el deteriorament, però fa falta més conscienciació des de l’administració pública”, afirma Esperanza Moraga, directora d’AFA La Rioja.

Quan un familiar d’un pacient d’Alzheimer es dirigeix a l’associació, se’ls concedeix una entrevista en la qual se’ls informa dels recursos de què disposen, després se’ls deriva a la psicòloga del centre que els explica la malaltia, així com les pautes i estratègies per conviure amb ella. “Les famílies solen reaccionar amb angoixa i inseguretat. No saben què fer i els ve la por del futur. Necessiten entendre la malaltia, aprendre com relacionar-se amb el malalt i saber com tractar-lo perquè es pugui trobar tranquil i feliç”, explica Anabella Martínez, psicòloga d’AFA La Rioja.

L’Alzheimer és una malaltia que es produeix a les neurones: les cèl·lules nervioses del cervell es van morint, no hi pot haver comunicació entre elles i totes les funcions cognitives (o mentals) es veuen afectades. “El primer que els passa als malalts és que es desorienten temporalment. Progressivament perden memòria immediata i obliden els fets del mateix dia. Ometen tot el que han après: a dividir, a multiplicar, a restar, a sumar… Desaprenen en l’ordre en el qual van adquirir aquells coneixements. L’últim que obliden és la música i la memòria afectiva. Això sí: cada cas és especial. El cervell és únic. Hi haurà malalts en els quals la malaltia avanci amb celeritat i altres que poden arribar a viure més de 15 anys. Amb treball, els malalts poden viure durant molt temps amb bona qualitat de vida”, explica Anabella Martínez.

L’objectiu d’AFA La Rioja és acompanyar les famílies, conscienciar la societat i, també, frenar el deteriorament acompanyant els malalts. “Intentem cobrir les necessitats dels pacients: ells requereixen afecte i estimulació cognitiva per evitar el deteriorament de les seves habilitats. També necessiten cures físiques i una cosa molt important: mantenir les relacions socials per preservar les seves capacitats. Tot això ho troben en l’associació”, afegeix Esperanza Moraga.

A Nájera i Haro, Anabella Martínez, psicòloga d’AFA La Rioja, va impartir el taller Entrenem la Memòria organitzat per Mémora en el qual es busca promoure hàbits saludables i aconseguir un envelliment de qualitat. “Va ser un taller preventiu per a tota la població. “Va ser un taller preventiu per a tota la població. Als 40 anys tots tindrem problemes de memòria ja que a l’exterior hi ha massa informació. El nostre cervell pot emmagatzemar-la però no ho fa de manera adequada ja que estem ocupats en les nostres coses i no prestem prou atenció. Des del taller intentem aportar estratègies per emmagatzemar informació i recuperar-la”, relata Anabella Martínez, que afegeix que durant la xerrada es van realitzar diferents exercicis com memoritzar un nombre de 25 dígits en 10 minuts: “Els assistents van reaccionar sorpresos perquè van poder memoritzar una cosa que no es creien capaços de fer. L’exercici mental és molt gratificant i van poder disfrutar molt”. Entrenar la memòria és una qüestió de salut. “Hem d’exercitar les capacitats mentals. Quantes més reserves cognitives tinguem més trigaran a aparèixer les malalties neurodegeneratives”, conclou Anabella Martínez.