Àrea Professional

Com gestionar el dol per suïcidi

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) afirma que cada any se suïciden unes 800.000 persones, el que suposa una mort cada 40 segons. Fins i tot hi ha indicis que, per cada adult que es suïcida, possiblement més d'altres 20 ho han intentat. Tot i que es tracta d’un acte que es pot produir a qualsevol edat, es considera la segona causa principal de defunció en les persones entre 15 i 29 anys. La mateixa OMS defineix el suïcidi com un greu problema de salut pública i per aquest motiu, reafirma la necessitat de dissenyar estratègies de prevenció de suïcidi multisectorials i integrals.

En aquest context, la Fundació Mémora i DSAS, Després del suïcidi - Associació de Supervivents (DSAS) organitzen periòdicament xerrades sobre "Com afrontar el dol per suïcidi" en els Espais de Suport de Mémora a Barcelona, ​​Tarragona, Girona i Manresa. Aquests espais han passat a ser la seu de l'associació amb l'objectiu d'oferir assistència psicològica en aquest tipus de situacions i en un futur proper poder acollir grups de reflexió de manera periòdica perquè els participants comparteixin les seves experiències i conseqüentment, es pugui ajudar a trencar amb el tabú de la mort per suïcidi.

Cecilia Borràs, psicòloga i presidenta de DSAS, va perdre al seu fill i va crear posteriorment l'associació. Com col·laboradora de Mémora des de 2013 en aspectes relacionats amb aquest tema, ha estat l'encarregada d'explicar durant les xerrades les diferents eines per abordar el suïcidi, una de les causes de mort més invisibles i amagades en la nostra societat.

Una persona que es planteja el suïcidi dona senyals i missatges que, en converses quotidianes, erròniament els hi restem importància. Les persones que prenen aquesta decisió ho fan després d'haver arribat a una situació límit i no trobar consol en el seu entorn”, explica l’experta. Davant d’aquesta realitat, la Cecília reafirma que el suïcidi es pot prevenir a través d’iniciatives i tallers que permetin obrir una via pedagògica sobre una problemàtica poc visible a nivell social.

La millor prevenció per combatre el suïcidi és la paraula, cal fer pedagogia sobre el risc de suïcidi i acompanyar aquestes persones, apropant-se a elles i escoltant-les”, assegura. En aquest sentit, les xerrades organitzades als Espais de Suport de Mémora, obertes al públic, “són recursos que serveixen per adonar-nos dels prejudicis que hi ha al voltant del suïcidi i trencar-los”.

El suïcidi, un problema de salut públic

La mateixa OMS defineix el suïcidi com un greu problema de salut pública i per aquest motiu, reafirma la necessitat de dissenyar estratègies de prevenció de suïcidi multisectorials i integrals.

Així, els suïcidis es poden prevenir a través de:

  • La restricció a l'accés als mitjans utilitzats
  • Informació responsable en els mitjans
  • Introducció de polítiques sobre l'alcohol
  • Identificació i tractaments prematurs
  • Formació del professional sanitari
  • Seguiment i suport de la societat

 

L’OMS afirma que l’objectiu del Pla d’Acció de Salut Mental de 2013-2020 és reduir un 10% els índexs de suïcidi a través d’estratègies nacionals de prevenció que involucrin a mitjans de comunicació, administracions públiques i la societat civil en general. No obstant, cal destacar que la majoria dels països no ha establert una estratègia nacional sobre aquest tema.