Àrea Professional

Cap a unes millors condicions de vida per a la gent gran

La cura de la tercera edat ens afecta a tots. Els joves d’avui, seran grans demà. Mémora, en el seu compromís amb la societat, fa pedagogia en tot tipus de temes de salut amb els seus tallers. En els seus Espais de Suport ha organitzat xerrades sobre l’envelliment actiu, en els quals s’han tractat temes com la sexualitat en la gent gran, la soledat en els més grans i el bon tracte cap a la tercera edat.

Un dels conferenciants d’aquestes xerrades és José Luis Buenache, responsable de desenvolupament, formador i consultor a Serveis Integrals per a l’Envelliment Actiu (Siena). “La nostra relació amb Mémora va començar amb l’estudi La sexualitat en la gent gran presentat a FiraGran el 2016. Va ser un èxit i des d’aleshores no hem deixat de col·laborar amb una aposta clara per la responsabilitat social cap a la gent gran. De fet, en aquesta edició de FiraGran, presentarem l’estudi Avis esclaus”, afirma Buenache.

Un país en el qual la tercera edat està ben cuidada demostra tenir una societat avançada. Tots participem en el cicle de la vida, i si en la joventut lluitem pels drets dels més grans, quan hi arribem, també ens veurem recompensats. Segons Buenache, “existeix molt tabú respecte a la sexualitat, la soledat o el bon tracte. Volem fomentar l’envelliment actiu i millorar les condicions de vida de la gent gran. Quan veiem que alguna persona gran mor sola al seu domicili, se’ns remou tot; quan veiem maltractament financer, ens cau l’ànima als peus. Aportem el nostre gra de sorra perquè tant avui, com demà quan siguem grans, tots tinguem condicions de vida millors”.

RESPONSABILITAT. El taller de Sexualitat en la gent gran té com a objectiu desmuntar el concepte clàssicde sexualitat. D’aquesta manera, la gent gran comprova que es tracta d’un compendi de molts elements. Una vegada feta la reflexió inicial, es fa un recorregut desmuntant tot tipus de tòpics, tractant els mites i els estereotips des d’un punt de vista sociològic. “És el que millor funciona. L’estudi que vam fer el 2016 va tenir una gran repercussió i s’hi van interessar moltes persones. Ja l’hem impartit en diferents punts de Catalunya”, apunta Buenache.

Per la seva part, el taller de Soledat de la gent gran consisteix a diferenciar entre estar sol i sentir-se sol. L’objectiu de la xerrada és sensibilitzar sobre la soledat de la gent gran. A mesura que ens fem grans i quan arribem a l’anomenada quarta edat és fàcil anar-se quedant sol pel camí, així que s’han de buscar fórmules que permetin mantenir vincles i comunitat. “És molt difícil reconèixer que ens sentim sols. És un altre dels tabús. Nosaltres estem per trencar-lo i que arribi a la població i als professionals”, comenta Buenache.

Per últim, el taller del Bon tracte, en lloc de parlar de maltractament, es busca el reforç positiu, fomentant el bon tracte, i d’aquesta manera prevenir els maltractaments. Aquest canvi en els termes prové de l’any 2012, en una iniciativa del Consell Comarcal del Solsonès, que després van adaptar altres institucions de Catalunya. Aquest és el més nou dels tallers impartits per Siena i Mémora.

A les conferències hi acudeix tant gent gran com professionals, i es produeix una gran interactuació. Són temes d’interès, i la xerrada es realitza amb proximitat i naturalitat. “Es produeix una mescla interessant en el públic, perquè si la féssim en un casal només hi vindria gent gran; i si la realitzéssim en un entorn professional, només hi vindrien professionals. En el nostre taller s’hi ajunten tots, i d’aquesta manera, es produeix un enriquiment per a totes les parts. No deixem d’aprendre de les seves experiències”, apunta Buenache.

EDUCACIÓ. El desconeixement no només pertany a la gent gran; al contrari, abraça qualsevol franja d’edat. No existeix una gran pedagogia sobre temes com la sexualitat, la soledat o el bon tracte als més grans. Uns coneixements vitals. “Necessitem més normalitat a l’hora de tractar aquests temes. Haurien de formar part dels currículums educatius, i d’aquesta manera, tindríem una societat millor. Són conceptes que haurien d’estar normalitzats: parlar de sexe no hauria de ser estrany; el bon tracte no hauria de tenir un taller. No obstant, ens toca sensibilitzar i remoure consciències, i si aquest taller fa canviar el xip, n’estarem orgullosos”, conclou Buenache